Lånebubblan

Lånebubblan: Jag ser att Riksbanken blir allt mer orolig över den ständigt ökande skuldsättningen för de svenska hushållen. Allra helst i storstäderna rasar priserna upp i höjden och skuldsättningen med den. I Stockholm ligger skulderna på 461% av den disponibla inkomsten. Dvs dom har skulder som är 4½ gånger årsinkomsten. I Göteborg ligger siffran på 394%, i Malmö på 338% och i hela riket på 318%. Den genomsnittliga amorteringstiden på ett bolån ligger visst på 140 år, dvs det tar ett antal generationer att betala skulden. Hela förfarandet bygger på att huspriserna ska fortsätta att stiga. Den dag något inträffar och begagnade hus sjunker i pris precis som allt annat begagnat så får vi en rejäl krasch. Väldigt många med huslån amorterar ingenting på lånet. Man har helt enkelt så höga lån att man endast har råd med att betala räntan på lånet. Hela affären bygger på att huset kan säljas en dag med vinst och att räntan ligger lågt som den gör i dag. Den dag räntan stiger eller huspriserna faller är katastrofen här. Men bankerna tjänar tydligen allt mer på bolånen. Så vi förstår vem som driver på!

Om att sparka på den som redan ligger: Jag har ju nyligen inte velat sparka på stackars Centern som ligger ner. Men nu kan jag inte låta bli. Det ”nya” Centern innebär ju en klar satsning på storstadsväljare. Centerledningens strategi verkar gå ut på att landsbygdsväljare inte räcker utan man måste satsa på storstäderna. En satsning som blivit ett rejält fiasko. Mycket tyder på att landsbygdsväljarna är besvikna på Centerns storstadssatsning samtidigt som stadsväljarna är totalt ointresserade. Och effekten är att Annie Lööf och hennes kumpaner håller på att avskaffa Centerpartiet. Enligt en nyligen gjord mätning har Centerpartiet ett stöd på 1% i Göteborg. En annan mätning ger Centern 0,6% i Stockholm (med en felmarginal på 0,7%…). Farväl Centern!

Dagens Kristdemokrats klavertramp: Ebba Busch, som är kristdemokratiskt kommunalråd i Uppsala, har författat ett debattinlägg till Aftonbladet med rubriken: Relativ fattigdom är inte ett problem, och med underrubriken, Debatten om klyftor ett hån mot de verkligt fattiga. Fast hela hennes resonemang bygger på att hon missförstått det hela, dvs vad relativ fattigdom är. Visst är det så att allt är relativt. Den som inte har råd med nya dojor till barnen ska naturligtvis inte gnälla om andra barn svälter ihjäl. Men, det är inte värdigt ett välfärdssamhälle att föräldrar inte har råd med acceptabla dojor till sina barn. Sedan kan faktiskt de som tjänar klart över detta hjälpa till och bidra till det gemensamma. Höj skatten för de välsituerade så att deras pengar kan användas för att förhindra att de riktigt fattiga svälter. För ni väletablerade med höga inkomster ska inte heller klaga. Ni har det ju rejält bra ändå.

Diverse Moderata klavertramp: I Aftonbladet läser jag om Moderaten Lars Arne Johansson i Backa som tycker att Socialdemokraterna är kommunister. Själv tycker jag i allmänhet att sossarna är mer moderater än kommunister. Och en kommunist skulle nog blir gravt förolämpad av jämförelsen. Men det hela visar att Moderaterna i varje fall har humor. Sedan läser jag att Moderaterna kräver besked om hur det blir med ungdomsrabatten. Och det blir nog ett ganska tydligt besked på den punkten. Sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar är en extremt dyr och ineffektiv reform. Där alla dessa miljarder skulle kunna användas mycket bättre. Så det är bara att acceptera beskedet. Dumheterna avskaffas! Slutligen läser jag att Moderaterna verkligen har humor. Fria Moderata Studentförbundet ska ha Valmöte och till denna finns det ett 20-tal motioner från medlemmar. Och om man läser dessa motioner så inser man att det i de unga Moderata gräsrötterna frodas humor. Den mest seriösa motionen handlar om att göra skånskan till ett officiellt minoritetsspråk och att ge Skåne en autonom status. Håll modet uppe?

Dagens skolfiasko: Vi hör om friskolan i Göteborg, Aniaragymnasiet, som ”glömde” en kurs för eleverna. Egentligen vet man inte om man ska skratta eller gråta.

Friends? Nähä!: Jag noterar att nybyggda Friends arena har blivit känd för minst av allt av att vara vänner. Det är ju bråk allt som oftast. Till och med icke-stockholmare verkar inte kunna uppföra sig när dom kommer dit. Dessutom såg jag att man sedan invigningen hunnit lägga om gräset tre gånger! Om dom får ett par minuter över så kan dom få komma hem till mig och lägga om min gräsmatta. DEN behöver läggas om.

Kungafjäsk: Det har blivit en hel del rubriker över att landshövding Stefan Carlsson i Kalmar i samband med Knugen och Silvias besök ”bara” bjöd på ett vin som kostade 59 kronor flaskan. All heder åt Stefan Carlsson som faktiskt har det lägsta representationskontot av alla våra landshövdingar. Han verkar hålla sig på jorden. Metro

Lämna en kommentar

Under Bankerna, Boended, Centern, Idrott, Kristdemokraterna, Moderaterna, Monarki, Samhällsklyftor, Skåne, Skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s