Den 5 juni

Ännu fler opinionsundersökningar: I går var det dags för väljarundersökningarnas mästare, dvs SCB:s undersökning. SCB frågar cirka 9.000 svenskar medan de andra oftast frågar cirka 1.000 personer. I SCB:s mätning får de tre Rödgröna partierna sammanlagt 50,5% medan Högeralliansen får nöja sig med 40,7% sammanlagt. Socialdemokraternas 35,6% (+0,8) glädjer nog Stefan Löfven. Miljöpartiets 8,5% (-0,1) tror jag att språkrören är nöjda med. Vänsterpartiets 6,4% (+0,6) gör nog även Jonas Sjöstedt glad. Mindre glada är man väl hos Moderaterna vars 26,9% (-1,2) väl inte lyfter så många mungipor. Men med tanke på hur trött Fredrik Reinfeldt oftast verkar så är han kanske nöjd trots detta. Folkpartiets 6,0% (+0,5) är den enda plussiffran inom Högeralliansen så det ska bli spännande att se vad som händer inom Folkpartiet i framtiden. Centerpartiets 4,2% (-0,2) ger nog upphov till en rejäl suck av lättnad hos Annie Lööf, man är ju i varje fall över strecket! Men Annie Lögn… f’låt Lööf sover nog ändå inte särskilt bra just nu. Mindre glada är nog minerna hos Göran Hägglund där Kristdemokraterna rasar ännu längre ner under strecket, 3,6% (-0,2). Men Göran räknar väl som vanligt med att räddas av stödröster från moderater. Frågan är om stödrösterna räcker till både Kd och C. Vem vill Moderaterna offra? Det som oroar Högeralliansen mest är nog att man är på väg att förlora sin majoritet i Stockholms län samtidigt som de Rödgröna stärker sin position kring Göteborg och Malmö. Om Jimmie Åkesson är glad över Sverigedemokraternas 7,7% (-0,2) vet jag inte. Men bara det går ner är i varje fall jag glad. Nu tror jag att jag ska göra en paus några dagar med väljarundersökningar. Om det inte kommer någon ny som har något spännande att berätta alltså. Läs mer i Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, Expressen och Expressen och en massa andra ställen som ni själva får leta reda på.

Politiker tjänar för mycket: Jag har alltid (nåja, nästan alltid i varje fall) försökt försvara de ersättningar som betalas ut till våra politiker. Både heltidspolitiker och fritidspolitiker. Det är många tusentals politiskt intresserade som lägger ner mycket fritid, eller dåligt ersatt tid, för att arbeta för vårt allas bästa. Och de ersättningar som betalas ut till heltidspolitiker är i allmänhet inte speciellt höga om man jämför med vad som skulle betalts ut inom det privata näringslivet för arbeten med samma ansvar och krav på arbetsinsats. Men så händer det plötsligt att jag börjar undra. I dagens Aftonbladet göds allas vår nyfikenhet genom att man publicerar listor över de högsta inkomsttagarna i våra kommuner. Och jag bor inte i någon höginkomstkommun. En enda av oss Åstorpare hade kunnat komma med på jämnstora Båstads topp-14 lista (som är det som publiceras i den tryckta papperstidningen). Men det som hänger samman med rubriken är att på 8:e plats på listan för min hemkommun Åstorp hittar jag vår kommuns enda riksdagsledamot, Sverigedemokraten Tony Wiklander med en årsinkomst på 875.500 kronor. Men en koll visar att våra riksdagsledamöter i dag har ett arvode på 58.300 kronor i månaden, dvs 699.600 per år. Tony får väl en slant av SD också, som jag skrev om i måndags.

Monarkifri zon - NUVi är alla lika: Och till slut kommer jag till dagens viktigaste nyhet. Prinsessan Madeleine Thérèse Amelie Josephine Bernadotte vistas uppenbarligen för mycket i utlandet så hon har missat vilka trafikregler som gäller i vårt land. I går blev visst den lilla prinsessan stoppad av polisen sedan hon glatt gled fram i bussfilen där det ju var mindre trängsel. Efter en del funderande på om man kan ge en blåblodig en trafikbot har man uppenbarligen kommit fram till att även kungligheter har råd att betala böterna. Så nu kommer vår prinsessa att få en bröllopspresent även av Polisen, en böteslapp på 1000 kronor. Detta trots att hon själv hävdade att hon har åtalsimmunitet och tydligen tror att hon får köra som hon vill. Undrar om det är vi skattebetalare som får hosta upp pengarna? Egentligen är det intressanta att saken överhuvudtaget blir en tidningsrubrik och ett blogginlägg bara för att Madde har blått blod och härstammar från en invandrad fransman. Läst i Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Avskaffa monarkin och låt Knugafamiljen behandlas som alla andra människor. Då skulle Madde slippa få sitt bröllop direktsänt i TV och kunde köra sin bil som alla andra. Gå med i Republikanska Föreningen. Det kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6. Madde kunde ju betalt tusenlappen till RepF istället så kunde båda mossan och farsan samt syrran och brorsan också blivit medlemmar.

Lämna en kommentar

Under Monarki, Politikerförakt, Republik, Sverigedemorkaterna, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s