Politikers kompetens

Om våra politikers enorma kompetens: Ibland blir man förvånad över hur kompetenta våra politiker är. Ett upprop bland Sveriges läkarkår om en bättre sjukvård i Sverige fick på mindre än 24 timmar nästan 3000 underskrifter och antalet underskrifter fortsätter att öka. Enligt uppropet så tillbringar svenska läkare minst tid med patienterna i hela Europa. Och detta beror på att sjukvårdssystemet ”baseras på ekonomi och produktion – och inte på patientens behov”. – ”Marknadsekonomiska principer fungerar säkert jättebra när du producerar en schampoflaska. Men patienten är inte en schampoflaska” säger en av initiativtagarna Märit Halmin. Och det är nu som den enormt höga kunskapsnivån hos våra politiker kommer in. Göran Hägglunds pressekreterare Johan Ingerö kommenterar nämligen synpunkterna från läkarkåren som ”komplett nonsens”. Och det vet vi ju alla att sån’t här begriper politiker mycket bättre än läkare. Dom är ju fullt upptagna med att vara läkare och vårda sjuka så dom kan ju inte se hur det fungerar inom sjukvården. Metro och Dagens Nyheter.

Glad midsommarÖkade klyftor: Apropå debatten om ökade klyftor så ser jag att en utvärdering gjord av Försäkringskassan visar att allt fler av de som utförsäkras ur sjukförsäkringssystemet övergår till att försörjas av Försörjningsstöd (vad många av er antagligen ofta fortfarande kallar Socialbidrag). Utförsäkrade är sådana som genom ett Riksdagsbeslut av en Högeralliansmajoritet blir ”friska” helt plötsligt efter en tids sjukskrivning. Inte därför att dom är friska eller arbetsföra utan därför att högerpolitiker tycker att dom ska i varje fall inte vara sjukskrivna längre. Sedan får dom försörja sig bäst dom vill. Vilket kan vara genom att leva på make eller maka, leva på besparingar eller när inget av detta finns – Försörjningsstöd från kommunen. Men man har ju i varje fall minskat sjukskrivningarna.

Dagens yttrandefrihet: Ola Gustafsson är Socialdemokrat och ledamot av Småland Airports styrelse. Dessutom är han precis som er bloggare och dom flesta andra kritisk till Ryanairs personalpolitik. Och det har han framfört offentligt. Men det skulle han inte gjort. Han är nämligen numera inte länge ledamot av Småland Airports styrelse. En majoritet av de andra ledamöterna i styrelsen tyckte inte att det passade sig att framföra kritik mot Ryanair så nu är Ola som sagt bara f.d. ledamot av styrelsen. Yttrandefrihet ni vet!

Vem vill kyssa en askkopp? Jag läser att en beräkning gjord i USA visar att det kostar arbetsgivaren ungefär 40.000 kronor mer att anställa en rökare än en icke-rökare. Kostnaden beror på rökpauser och sämre produktivitet, högre kostnader för läkarvård och dessutom högre sjukfrånvaro. Och till detta kommer stanken, vem vill egentligen kyssa en askkopp? Till det kan vi lägga att rökare måste vara de mest hänsynslösa individerna av alla. Gå och titta i marken när du är ute och går. Trottoarer, gångar, planteringar osv är täckta med drivor av fimpar. En rökare verkar tro att det är bara att släppa fimpen på marken så kommer någon snäll fe och plockar upp den efter honom (eller henne).

För övrigt tycker jag att Midsommar skulle varit Sveriges Nationaldag och inte någon påhittat 6 juni. Det är i dag som alla svenskar är just stolta svenskar. Det är i dag vi firar att vi är svenskar och bäst i världen.

Lämna en kommentar

Under Försäkringskassan, Försörjningsstöd, Flyg, Göran Hägglund, Rökning, Ryanair, Samhällsklyftor, Sjukförsäkringen, Sjukvård, Yttrandefrihet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s