Slöseri med skattepengar

SJOm att behandla alla lika: Den 7 april skrev jag om SJ:s ordförande Jan Sundling som i brott mot gällande regler fick dubbla ersättningar. Dels hade han en lön på 480.000 kronor om året för en halvtidstjänst vid Näringsdepartementet. Sedan var han styrelseordförande i SJ och fick för detta 355.000 kronor. Han satt i styrelsen för Sjöfartsverket och fick 59.000. Och så satt han i styrelsen för statliga Vectura och får 150.000 kronor för detta. Sedan extraknäcker han privat med diverse konsultuppdrag och tjänar ungefär 250.000 kronor per år på detta. Han sitter i styrelsen för företaget Corem och får 150.000 kronor för detta. Slutligen sitter han i styrelsen för företaget Adistro men det ger bara 100.000 kronor. Totalt en dryga 1,5 miljoner. Kanske ska vi berätta att Jan är folkpensionär och själv uppger att han jobbar ungefär en halvtid sammanlagt, 2-3 dagar i veckan. I övrigt pensionär. Det intressanta med detta är att det står mycket tydligt i reglerna att den som är anställd på departementen inte kan få extra betalt för att sitta i statliga bolags styrelser. Det ingår liksom i jobbet och i lönen. När det avslöjades av media sade Jan Sundling omedelbart upp sig från Näringsdepartementet. Och nu har det beslutats att den felaktiga lönen han fått för SJ, Sjöfartsverket och Vectura får han behålla trots att han själv anses delvis skyldig till att det blivit fel. Undrar om en städerska på Näringsdepartementet som själv förorsakat att hon fått dubbel lön en lång tid hade fått behålla pengarna? Se även i Dagens Nyheter.

Jakten på studenterna: I går berättade jag att våra styrande verkar tycka att funktionshindrade som tvingas gå flera extra år i skolan pga sitt funktionshinder behandlas för generöst. Dom får för mycket pengar helt enkelt. Dom kan få upp till 7-8.000 kronor att rumla för varje månad. Och det är naturligtvis direkt stötande eftersom deras skolkamrater får en massa tusenlappar mindre. Att deras jämnåriga kanske börjat jobba och tjänar mer än dubbelt så mycket är ovidkommande. Hur som helst verkar de styrande tycka att även studiebidragen är för höga så dom ska minskas genom att betala ut för 40 veckor istället för 10 månader. Alltid kan man ju spara en liten slant ytterligare som kan användas för att sänka skatten t.ex. för den som går på krogen och äter. Jag tycker det är flera ministrar som har anledning att fundera en extra gång.

Guantánamo: Dagens Nyheter har skrivit en del om interneringslägret i Guantánamo som ligger på en av USA ockuperad del av Cuba. Här har USA låst in, för tillfället, 166 fångar på obestämbar framtid. Med undantag för en handfull av dom har dom inte dömts för något brott eller ens anklagats för något brott. Och det är just därför dom hålls inspärrade på Guantánamo och inte i USA. Det är ett brott även mot amerikansk lag att behandla misstänkta på detta viset, alltså måste man spärra in dom utanför USA. I dag hungerstrejkar en stor del av fångarna. Och eftersom detta är förbjudet tvångsmatas dom. Många har suttit inspärrade i mer än 11 år utan någon dom och har slutat tro på att dom ska släppas ut någon gång. Trots Barack Obamas löfte. De av fångarna som inte var terrorister när dom spärrades in (de flesta är ungdomar) har förvandlats till detta i dag.

Lämna en kommentar

Under Högeralliansen, Samhällsklyftor, SJ, Terrorism, USA, Utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s