Om skatter och bortkastade pengar

Det är häftigt att betala skatt: Detta är faktiskt rubriken till förre moderaten Per Schlingmanns senast krönika i Svenska Dagbladet. Den gamle partisekreteraren i Moderaterna berättar att han kommit fram till att Mona Sahlin hade helt rätt. – ”Att vara solidarisk och bidra är rätt, att kringgå regler för sitt egenintresse är fel.” Det är mycket intressant att delar av Moderaterna i dag insett att skatteinbetalningar är en förutsättning för att samhället ska fungera. Och inte minst för moderater, att fiffla innebär att fuska i konkurrensen med de som tar sitt ansvar. Att sedan Per trampar i klaveret i sin faktakoll förtar inte intrycket.

Mauderaten OlofssonVattenfalls fiasko: Vattenfalls europeiska äventyr är ett stort fiasko. Jag har skrivit flera gånger tidigare om bland annat köpet 2009 av holländska Nuon som allt eftersom tiden går kostar Vattenfall (och de svenska medborgarna) många tiotals miljarder kastade i Nordsjön. Och övertagandet av Nuons VD Øystein Løseth är ett makalöst fiasko. Kanske skulle de styrande ha låtit Vattenfall vara det som det var tänkt att vara, dvs de svenska medborgarnas egna energiföretag. Och inte gett sig ut på europeiska äventyr. Vår Högerregering var i varje fall informerad om affären innan den gjordes. Men vägrar ta något som helst ansvar. Maud Olofsson har blivit dyr för svenska folket. Hon skulle nog ha lyssnat på kritikerna då. Och i dag ska man inte från högerregeringens håll lägga hela skulden på styrelsen. Dom hade inte genomfört köpet utan ägarens klartecken, dvs svenska folket, tyvärr representerat av Maud(eraten) Olofsson.

Bortkastade pengarDagens citat:”Det är således något som inte stämmer, man skulle till och med kunna säga att något är ruttet i konungariket Sveriges finansiella system eller tillsynen av detsamma.” Så skriver Per Lindvall i sin analys i Svenska Dagbladet under rubriken Riksbank med fantomsmärtor. Och han fortsätter med: – ”Men Riksbanken såväl som finansminister Anders Borg har fastnat i de internationellt uppmärksammade rollerna som den mest åtstramande finansministern och den mest försiktiga, läs hökaktiga, centralbankschefen.” Det hela är en rejäl vidräkning med en Riksbank som totalt misslyckats med sitt huvudmål, dvs en inflation mellan 1-3%. Istället driver Riksbanken och Högerregeringen en politik som håller arbetslösheten uppe, ger bankerna orimliga vinster samtidigt som exportindustrin har stora problem med en övervärderad krona. Det är nästan så att det kunde varit skrivit från vänster. Men istället är det Näringslivet som är lika missnöjda med Riksbanken och Anders Borg.

Vad är heltid? Amerikanska CNN har räknat ut den genomsnittliga veckoarbetstiden i olika länder. Och man har där även räknat med deltidsjobb osv. Och man kan där se att kortast veckoarbetstid har dom i Nederländerna där man i snitt jobbar 29 tim/vecka. Sedan kommer Danmark och Norge med 33 tim/vecka följt av Irland, Tyskland, Schweiz, Belgien och Sverige på åttonde plats med ett snitt på 36 tim/vecka. I USA ligger snittet på 38 timmar. Det kan sägas att statistiken hos CNN även visar på snittlönen, och där ligger Sverige ännu längre ner på listan.

Lämna en kommentar

Under Arbetsmarknad, Borg, Ekonomi, Energipolitik, Inflation, Maud Olofsson, Moderaterna, Moral, Riksbanken, Skattefusk, Skatter och ekonomi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s