Palestinas framtid

Palestinas flaggaPalestina och Israel: I kväll ska förhandlingar mellan Israel och Palestina inledas på nytt för att förhoppningsvis så småningom kanske komma fram till en lösning på konflikten. En förutsättning har varit att 104 av alla de många tusentals palestinier som sitter inspärrade i Israeliska fängelser för allt från riktiga terrorbrott till stenkastning eller för att dom helt enkelt befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle ska släppas fria. Men på båda sidor finns tyvärr stora grupper som inte vill ha några förhandlingar, så vi ska inte ha allt för stora förhoppningar på en snabb lösning. Men bara det att man pratar med varandra kan ju leda till något positivt. På den Palestinska sidan vägrar Hamas som styr i Gaza att delta i förhandlingarna. I Israel har det hållits en omröstning i den Israeliska regeringen om förhandlingarna. 13 röstade för att hålla förhandlingar medan 7 medlemmar av den Israeliska regeringen inte ville ha några förhandlingar. På den Palestinska sidan finns stora grupper som inte vill ha någon form av kompromiss. Det är Israels utplånande som gäller. Och samma sak gäller i Israel där det finns stora och starka ultraortodoxa grupper som inte kan tänka sig någon annan lösning än ett Israel som helt tar över även Västbanken och att Palestinierna inte har några rättigheter. Israels utvalda folk står över allt annat. För att det ska bli en fred så krävs att de som vill förhandla och som vill ha fred kommer fram till en kompromiss som de flesta kan acceptera och att de grupper som inte vill ha någon kompromiss tvingas acceptera denna. För övrigt ser jag att Israel som hämnd för att EU vägrar handla med varor från illegalt ockuperad mark ska säljas i EU vill stoppa EU:s bistånd till Palestina.

Vår vän Tobbe: Vår vän Tobias Billström har ställt upp för en intervju med Svenska Dagbladet. Och huvudtemat är att ”Rättssäkerheten har ökat”. Och det skulle då handla om att det införts domstolar osv som ska behandla överklaganden från de asylsökande som fått Nej. Och teorin är att om asylsökande känner att dom får sin ansökan behandlad rättssäkert så ska dom också snällt åka hem igen om dom får Nej. Vad man glömde i den teorin är att de flesta som söker asyl med motivet att dom känner sig hotade i sitt hemland faktiskt också verkligen känner sig hotade. Och om man känner sig hotade så åker man nog inte hem igen till det upplevda helvetet. Man försöker göra vad man kan för att hitta utvägar så att man kan få stanna. Ett liv i Sverige som ”papperslös” med kanske en framtid är bättre än vad man upplever som ett liv där hemma helt utan framtid. Teorin har helt enkelt inte fungerat. Flyktingar vill fortfarande inte åka hem till livet utan framtid frivilligt. Som effekt är Migrationsverkets Förvar runt om i landet i dag överfulla av män och kvinnor från hela världen som Polisen och Migrationsverket ska försöka utvisa eller avvisa till andra länder.

De starka fästena: Här kan man se i vilka kommuner våra Riksdagspartier har sina starkaste fästen. Socialdemokraternas starkaste fäste är i Smedjebacken där man i förra valet fick 59,4%. Vänsterpartiet har sitt starkaste fäste i Fagersta där man fick 55,6%. Moderaterna fick 51,9% i Lomma. Kristdemokraterna fick 44,7% i Markaryd. Centerpartiet fick 40,4 i Mönsterås. Folkpartiet fick 30,7% i Skinnskatteberg. Och tyvärr fick Sverigedemokraterna mest i grannkommunen Bjuv med 19,3%. Minsta toppfäste har Miljöpartiet i Kalix med 16,6%. En intressant berättelse vore att få veta om det handlar om gamla traditioner på dessa orter eller om det handlar om vissa (eller flera) individers personliga utstrålning som höjer sitt parti lokal?

Lämna en kommentar

Under Centern, Flyktingmottagande, Folkpartiet, Israel, Kristdemokraterna, Mellanöstern, Migrationsverket, Miljöpartiet, Moderaterna, Palestina, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Tobias Billström, Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s