Norge och extremhögern

Norges flaggaSkrämmande resultat: Det norska valresultatet verkar resultera i en skrämmande utveckling. Och då menar jag inte det faktum att vi med största sannolikhet får en Högerregering ledd av det Norska Høyre (som är Moderaternas systerparti i Norge). Det kan vi leva med, allra helst med tanke på att man i Norge tagit avstånd från de mest extrema effekterna av privatiseringssjukan i Sverige. Nä, jag talar om det faktum att med största sannolikhet kommer det Norska Fremskrittspartiet att ta plats i en Norsk regering. Fremskrittspartiet är en blandning av Ny Demokrati och Sverigedemokraterna. Ett högerextremt missnöjesparti med en klar rasistisk agenda. Och det skrämmande är alltså att Norska Venstre och Kristelig Folkeparti (motsvarigheterna till Folkpartiet och Kristdemokraterna) nu verkar kunna acceptera detta i motsats till vad som gällt tidigare. Arbeiderpartiet tappade men är fortsatt Norges största parti. Men Anders Behring Breivik myser där han befinner sig. Fremskrittspartiet var hans parti som han var medlem i. Aftonbladet, Expressen och Expressen.

Dagens Regeringsberöm: Även i dag vill jag ge beröm till Högeralliansregeringen. Som en ”satsning för jobben” ska nämligen Högerregeringen avskaffa den differentierade A-kasseavgift som funnits. Teorin bakom den ”reformen” var att om yrkesgrupper där arbetslösheten var extra hög fick betala extra hög avgift till sin A-kassa så skulle man sluta att kräva löneökningar. Den högre A-kassan skulle man alltså betala med lägre löner. När ”reformen” infördes presenterades den som en ”satsning för jobben”. Nu visade det sig att teorin inte stämde utan effekten blev istället att många inte ansåg det vara värt att betala avgiften till A-kassan och anslutningen sjönk rejält. Det blev alltså fiasko som så många andra reformer som kallas en ”satsning för jobben”. Nu kan alltså en återgång till det som gällde tidigare återigen presenteras som en ”reform” som är en ”satsning för jobben”. Hur som helst, bra gjort!

Om 10 september: Den tionde september är en dag med dålig klang. För 10 år sedan firade det meningslösa våldet triumf i Sverige när Anna Lindh helt meningslöst mördades. En kvinna som med största sannolikhet hade inneburit att Sverige sett annorlunda ut i dag om hon fått fortsätta sitt arbete. Och för 40 år sedan firade världens Storebror triumf när en militärkupp från höger (med stöd av USA) med Augusto Pinochet störtade den folkvalda vänsterpresidenten Salvador Allende i Chile. Ett av många bevis för hur stormakterna (i detta fallet USA) inte stödjer demokratin utan stödjer det som är strategiskt bäst för dom själva. Och det har inte blivit bättre i dag.

Lämna en kommentar

Under A-kassa, Chile, CIA, Högeralliansen, Högerextremism, Norge, Rasism, Sverigedemokraterna, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s