Om Bildts fiffel

Om fiffel med bidragsbudgeten: Avslöjandet att Utrikesdepartementet under Calle Str… f’låt Bildt under en följd av år medvetet fifflat med det svenska löftet om att det svenska biståndet ska vara 1% av BNP förvånade väl egentligen ingen. Bakgrunden är ju den att det finns ett gammalt löfte från Sverige att vårt bistånd ska vara 1% av vår BNP. Men just Moderaterna är ensamma motståndare till just detta mål och tycker att det räcker med 0,7%. Övriga partier (inklusive röstboskapen i Högerregeringen) stödjer dock 1%-målet. Ja förutom Sverigedemokraterna förstås… Och det har då fått till följd att det Moderatledda Utrikesdepartementet med en moderat Biståndsminister gjort allt för att stoppa in kostnader som egentligen inte hör till biståndet under biståndskontot. På så sätt håller man det löfte man blivit tvingade till men kan samtidigt spara ner på biståndet som man vill. Det har handlat om flyktingmottagning och en mängd andra kostnader som bokats om för att få ner biståndet. T.ex. betalades den svenska ambassaden på Island för biståndspengar. Och delar av kostnaderna för ambassader i många rika länder bekostas med biståndsmedel. Och nu har det alltså avslöjats att Biståndsminister Gunilla Carlssons (och hennes statssekreterares) lön i huvudsak också bokförts på biståndskontot. Det ska påpekas att övriga ministrars löner inte bokförts på detta sätt. Infrastrukturministerns lön kallas inte satsning på infrastruktur, Socialministerns lön kallas inte kostnad för Socialförsäkringen, Försvarsministerns lön kallas inte försvarskostnad. När det började granskas av det granskningsorgan som har ansvar för detta stoppades granskningen av Carl Bildt. Men systemet avbröts när det stod klart att det skulle bli avslöjat. Men, fortfarande är Migrationsverket den enskilt största mottagaren av svenskt bistånd, 15% av biståndet går till Migrationsverket. Och Carl Bildt tycker att det var helt rätt – fast han har alltså ändrat system när ett avslöjande var på gång. Och högsta chefen Fredrik Reinfeldt säger: – ”Jag förutsätter att regelverk följs”. Jo, det gör svenska folket också… – ”Som Biståndsminister är jag tydlig med att biståndet ska gå till människor som lever i fattigdom, och till att förbättra fattiga människors möjligheter” sade förre Biståndsministern moderaten Gunilla Carlsson i juni i år. Och det var väl efter att hon upptäckt att hon själv inte längre tillhörde de som levde i fattigdom som hon slutade att ta sin lön från biståndskontot? Läs vad Aftonbladet tycker.

Havtorn 28 sept 2013Vi älskar hösten: Efter detta elände så kan det behövas något att glädjas över. Havtorn måste vara det vackraste bär som växer på svenska buskar. Och dessutom visst väldigt nyttigt. Tyvärr är det inte lika gott för att inte tala om svårplockat. Men njut av det vackra glänsande gula bäret som jag plåtade i dag på eftermiddagen. Hösten är det bästa årstiden på hela året.

Ärlighet varar längst – kanske: Tidningen Reader’s Digest har gjort en test av ärligheten i 16 storstäder. 12 plånböcker placerades ut i staden för att se hur många som lämnades in. Ärligast var man i Helsingfors där 11 av de 12 plånböckerna dök upp igen. Tvåa kom Bombay i Indien följt av Budapest i Ungern och sedan New York i USA, Allra sämst var man tydligen på den Iberiska halvön. I Madrid och Lissabon lämnades bara en av de 12 plånböckerna in! Övriga städer var Moskva, Amsterdam, Berlin, Ljubljana, London, Warszawa, Bukarest, Rio de Janeiro, Zürich och Prag. Sammanlagt fick man in 90 av de 192 plånböckerna. Dvs färre än hälften!

Om besparingsivern: På 10 år har antalet vårdplatser på svenska sjukhus minskat med mer än 2.400. Det finns cirka 25.000 platser. Under samma period har den svenska befolkningen ökat med mer än en halv miljon. Mycket förenklat har befolkningen ökat med mer 5% medan antalet vårdplatser har minskat med nästan 10%. Minskningen är större än i något annat OECD-land och antalet vårdplatser är internationellt sett mycket lågt. Men vården fungerar bra säger dom ansvariga…SVT

Om avskaffandet av den svenska neutraliteten: Även Kristdemokraterna är nu på väg att sälla sig till de som vill bryta en princip som gällt i Sverige under en lång tid och som tjänat Sverige väl. Dvs principen om ”Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig”. Det handlar om att ansluta sig till andra borgerliga partier som vill göra Sverige ännu mer beroende av USA och alltså ansluta sig till NATO. Och tyvärr tror jag att dom får rätt. Den svenska smyganslutningen till NATO har pågått under lång tid. Och redan i dag anses vi vare en av de mest lydiga vännerna, långt lydigare än många medlemmar. Men Alliansfriheten är en viktig och nyttig princip. VI ska bestämma, inte andra. DET är vad det handlar om.

Lämna en kommentar

Under Bildt, Bistånd, Kristdemokraterna, Moderaterna, Moral, NATO, Privat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s