Snott från tidningen

Bäst i världen – på att sälja mordvapen: I HD i dag recenserar Sören Sommelius boken Fred Säkerhet Försvar av Lars Ingelstam och Anders Mellbourn. Ett par citat här säger egentligen mycket mer än vad jag själv skulle kunna producera. – ”Sveriges insatser inom FN marginaliserades. Biståndets karaktär förändrades. Och folkhemmets sociala skyddsnät och solidaritet med utsatta föll i spillror. Klassklyftorna mellan de som har och de som inte har växte dramatiskt” är ett sådant citat. – ”Det kalla krigets slut medförde omvälvande förändringar i världen och i Sverige. Sverige blev 1995 medlem av EU. Den alliansfria politik som hållit Sverige utanför krig övergavs och ersattes av ett informellt agerande på Natos uppdrag, i synnerhet i Afghanistan. Värnpliktsarmén upplöstes och ersattes av en än så länge dåligt bemannad yrkesarmé” är ett annat sådant citat. Ännu ett är detta: – ”Sverige var under många år hängivet FN:s ideal. I dag är det i stället EU och Nato som gäller och Sverige sänder inte längre fredsbevarande trupper i FN-regi till konfliktområden, trots att behoven är större än någonsin”. Och slutsatsen har blivit: – ”I stället har Sverige blivit ett militant och militariserat land, vars vapenexport formligen exploderat. Under allt mer ohederliga former, som Saudiaffären 2012, har Sverige nu högst vapenexport per capita i världen, följt av Israel och USA”. Det finns all anledning att fundera, läsa och fundera igen – och att handla! Själv känner jag en lätt skam.

På barrikaderna: Ett annat kort citat hittar jag också i Helsingborgs Dagblad. Ett gammalt citat som är ännu mer aktuellt i dag. – ”Förr stod folk på barrikaderna för frihetens skull. Nu står de på barrikaderna för fritidens skull.” Yttrat av den tyske skådespelaren Werner Finch som levde 1902-1978. Redan på den tiden kunde man alltså tänka i dom banorna. Och det har ju verkligen inte blivit bättre sedan dess.

Meningsfull bevakningsnivå? Slutligen läste jag Aftonbladet i dag. Och av Sportbilagan drog jag slutsatsen att Sverige tydligen ska spela en fotbollsmatch mot Portugal – om 3½ vecka ungefär. Och detta motiverade en bevakning på 9 sidor! Själv funderar jag lite lätt om detta är en tillräckligt motiverad betydelse för detta. Samtidigt letade jag förtvivlat i ett antal tidningar under dagen efter bevakningen av bidragsskandalen på Utrikesdepartementet. Men i sedvanlig ordning kan vår ledande silikonpolitiker Calle Str… f’låt Bildt helt komma undan kritisk bevakning. Den mannen är en naturbegåvning.

Lämna en kommentar

Under EU, FN, Fred, Idrott, Militär, NATO, Samhällsklyftor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s