Självklara klarspråk från Stefan Löfven

Släng blockpolitiken i gödselkurran: Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven har i ett debattinlägg i Dagens Nyheter berättat det självklara. Dvs i valet ska väljarna ta ställning till olika partiers program. När sedan valet är gjort ska de olika partiernas väljarstöd avgöra vilket inflytande partierna ska få. Får ett parti egen majoritet får dom bilda regering. Får inget parti egen majoritet får man förhandla fram och kompromissa för att få fram en handlingskraftig regering. Det är möjligt att man innan valet har en målsättning, men om väljarna inte ger denna målsättning ett tillräckligt stöd så får man förhandla och kompromissa. Detta är det ganska självklara i större delen av världen. Men i Sverige råder tydligen en cementerad blockpolitik. I Tyskland är en regering på gång med Socialdemokrater och Kristdemokrater. I Norge har motsvarigheten till Moderaterna plockat in motsvarigheten till Sverigedemokraterna i regeringen. Och situationen är liknande i de flesta länder. Och det är det samma regionalt och lokalt i Sverige. I Skåne ingår Miljöpartiet i en majoritet tillsammans med Högeralliansen. I min hemkommun Åstorp bildar Socialdemokrater och Centerpartister majoritet. Och situationen är likadan på många andra håll. Men i den svenska Regeringen ska tydligen en cementerad blockpolitik gälla. ”Vi pratar inte med er” är svaret till Stefan Löfven från de fyra Högerallianspartierna. Som jag inte förstår varför dom överhuvudtaget ställer upp som enskilda partier. Jag hoppas verkligen att de tre Rödgröna får en rejäl majoritet så att några blocköverskridande förhandlingar inte behövs. Läs i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Sveriges Radio.

Annie och FredrikDagens mest korkade Twitter: Som svar på Stefan Löfvens besked om att han är villig att samarbeta med alla (förutom SD) efter valet för att få ihop en handlingskraftig regering twittrade Annie Lööf om sina preferenser: – ”Det finns tre saker som jag tycker riktigt illa om: 1) socialism 2) arrogans 3) män som inte förstår ett nej.” Av detta kan vi alltså dra slutsatsen att Annie Lööf inte har så mycket emot Rasister, Fascister, Nazister, Egoister, Miljösvin, Krigshetsare och en massa andra svin. Dom är uppenbarligen bättre än Socialdemokrater i varje fall. Det är verkligen bra att veta var vi har Annie Lööf. Som jag tycker uppför sig just arrogant! Frågan är om hon har stöd för sina arroganta uttalanden bland de centerpartistiska gräsrötterna. Min hemkommun Åstorp styrs ju som jag sade av en koalition S + C. Det var helt enkelt den bästa majoriteten som kunde skapas. Men här kan man i varje fall lokalt prata anständigt med varandra. Du har gjort ditt i den svenska politiken Annie!

I otakt med EU: Den Europeiska Central Banken (ECB) överraskade med att sänka styrräntan. Från 0,5% till 0,25%. Man gör helt enkelt den bedömningen att inflationen är för låg, på gränsen till deflation. Och detta skapar en på tok för hög arbetslöshet. ECB har ju dessutom problemet att sätta en ränta som passar många olika länder som befinner sig i helt olika situationer. Det innebär att den aktuella räntenivån kan vara direkt skadlig i vissa länder. Det ska bli intressant att se om den svenska Riksbanken kan fortsätta att vägra sänka räntan i Sverige. Den svenska Riksbanken har som uppdrag att hålla den svenska inflationen kring 2%, i ett spann mellan 1-3%. Och den har under en mycket lång tid legat under denna inflation. Ofta till och med under 0%, dvs deflation. Men hökarna i Riksbankens ledning har vägrat sänka. En politik som håller arbetslösheten på en onödigt hög nivå. Kommer hökarna att fortsätta sin ”högräntepolitik” när nu EU sänker?

A-kassor revolterar mot jakten på arbetslösa: Jag läser att flera A-kassor vägrar att införa sanktioner mot arbetslösa som inte följt anvisningarna till punkt och pricka och rapporterat in sina sökta jobb som vi är ålagda sedan några månader. Systemet och informationen fungerar helt enkelt inte, och då ska inte de arbetslösa bli lidande resonerar A-kassorna. Systemet att varje månad rapportera in sökta jobb och så vidare har införts för att intensifiera jakten på arbetslösa. Men trots nyanställningar fungerar inte systemet tillfredsställande än. Själv har jag i dagarna skickat in ett antal jobbansökningar på jobb som jag egentligen inte vill ha, och som jag inte heller har en chans att få. Men kravet är att jag är aktiv och då måste jag ju ha en tillräckligt lång lista på sökta jobb. Alltså skickas det in ansökningar som är helt onödiga. Effekten är att många arbetsgivare hotat med att inte utannonsera lediga jobb för att slippa en massa helt onödiga ansökningar. Men vår Högerregering vill ju jaga arbetslösa så då blir det som det bli.

Lämna en kommentar

Under A-kassa, Arbetslöshet, Åstorp, Centern, Demokrati, Ekonomi, EU, Euro, Högeralliansen, Lööf, Löfven, Socialdemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s