Kärnkraft och Väljarundersökningar

Om kärnkraft: Det har utbrutit osämja mellan de forskare som ska följa experimenten inför slutförvaret av det svenska kärnkraftsavfallet. Tanken är ju att man genom att gräva ner skiten så att man inte ser den så har man löst problemet. Teorin är att man ska kapsla in det radioaktiva avfallet i kopparkapslar som sedan ska grävas ner långt ner i urberget med förhoppningen att ingen kommande civilisation ska hitta det livsfarliga avfallet om några tusen år när varningsskyltarna för länge sedan har försvunnit. Teorin påminner lite grann om vad man gjorde med alla överblivna bomber osv efter 2:a världskriget. Man dumpade det i Östersjön med tanken att om man inte såg det så fanns det inte. Tyvärr skapar den skiten fortfarande problem och kräver sanering i dag. Hur som helst så utför just nu en grupp vid Uppsala Universitet experiment med kopparkapslarna på uppdrag av Svensk Kärnbränslehantering. Men nu hoppar forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan av granskningen. Dom anser att det begås så allvarliga fel vid experimenten att slutresultaten inte är värda något. Bakgrunden är att forskare vid KTH tidigare varnat för brister i underlaget och det är därför experimenten nu genomförs. Och uppenbarligen är KTH-forskarna ännu inte övertygade.

Mer kärnkraft: Senaste rapporten från Oskarshamns kärnkraftverk är att starten av Oskarshamn 2 blir försenad. Man stängde i juni för omfattande moderniseringsarbeten och skulle starta igen när vintern är över. Det var budgeterat till 21 april nästa år. Nu har man meddelat att man inte vet när återstarten kan komma att ske… Oskarshamn 1 har fått tas ur drift på grund av problem. Senaste budet är start på nytt 17 december. Jag återkommer med nya datum så småningom. Ett glädjeämne är att Oskarshamn 3, som man nyligen fick igång, faktiskt fungerar med nästan full effekt. Inte illa!

Nästa väljarundersökning: Aftonbladet får ihop rejäla svarta rubriker av att det Rödgröna blocket tappar 1,7 procentenheter och att man bara leder med 47,6% mot 41,0% för Högeralliansen. Socialdemokraterna tappar till 30,9% (-2,8) medan kumpanerna Miljöpartiet ökar lite till 9,6% (+0,2) och Vänsterpartiet ökar lite mer till 7,1% (+0,9). På den högra planhalvan tappar Sverigedemokraterna lite till 10,8% (-0,3) medan Moderaterna efter Anders Borgs hästsvansklipp ökar till 25,8% (+2,8). Även Folkpartiet tillhör vinnarna på 6,7% (+1,7) medan Kristdemokraterna kravlar sig över 4% till 4,4% (+1,1) och Centerpartiet tappar i stort sett hela förra månadens rejäla hopp upp och får nu 4,1% (-1,8). Ett valresultat på de här siffrorna skulle alltså göra det Rödgröna blocket rejält mycket större men eftersom både Kd och C klarar sig över spärren så skulle man inte få majoritet i Riksdagen utan ett blocköverskridande samarbete skulle krävas. Precis som Stefan Löfven tyvärr verkar vilja.

Och ännu en: Även Metro publicerar i dag sin väljarundersökning. Och den visar precis tvärtom. Här leder de Rödgröna med 48,3% mot 39,3% för Högeralliansen. Socialdemokraterna ökar här till 32,5% (+1,3) medan Miljöpartiet minskar lite till 8,3% (-0,3). Däremot ökar Vänsterpartiet till 7,5% (+0,8). På den högra planhalvan tappar Sverigedemokraterna till 11,3% (-1,6) medan Moderaterna ökar marginellt till 25,8% (+0,2) och Folkpartiet också kan glädjas med 6,0% (+1,3). Mindre glada är Centern på 4,5% (-1,1) även om dom alltså ligger över spärren. Allra ledsnast är väl Kristdemokraterna som tappar ända ner till 3,0% (-0,9). I den här undersökningen skulle de tre Rödgröna partierna få egen majoritet i Riksdagen. Dvs två olika undersökningar med olika trender som gjorts under ungefär samma period och som presenteras samma dag. Visst är väljarundersökningar spännande?

Lämna en kommentar

Under Kärnkraft, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s