Ekonomisk teori och stridshingstar

Riksbanken sticker huvudet i sanden: Jag har ju redan tidigare ett par gånger (Okej, jag erkänner att det är en underdrift) kommenterat Riksbankens oförmåga att göra vad som är deras uppdrag. Det enda tydliga uppdrag som Riksbanken fått är att hålla inflationen kring 2%. I ett intervall på 1-3%. Resonemanget att ha en låg inflation hela tiden är att om man istället har deflation (dvs att priserna sjunker) så kommer konsumtionen att minska eftersom folk kommer att välja att vänta med sina inköp eftersom ju priserna snart går ner. Och då får man ökad arbetslöshet. Detta är en mycket enkel förklaring av komplicerade teorier. Hur som helst har Sverige under en mycket lång period haft en inflation som ligger under detta mål – det handlar om flera år. Och vi har alltså också en hög arbetslöshet. Men, Riksbanken under Stefan Ingves har haft andra teorier. Alltså har man inte sänkt räntorna på det sätt som skulle krävts. Snarare har man pratat om kommande höjning av räntan. När nu ECB (EU:s Centralbank) sänkt sin ränta från 0,5% till 0,25% (den svenska räntan är 1,0%) så ökar pressen på Riksbanken att göra något. Och samtidigt har nya inflationssiffror presenterats som visar att vi nu åter istället har deflation, dvs priserna går ner. Allt detta skapar en svår obalans för svenska affärer med utlandet och skadar svensk export. Men de flesta bedömare är pessimister och räknar med att Stefan Ingves och hans trogna majoritet i Riksbanksstyrelsen håller fast vid att någon sänkning ska inte göras. Läs i Helsingborgs Dagblad och Svenska Dagbladet och på en massa andra ställen.

Skånetrafiken gör sitt bästa: När nu Sverige i stort sett har deflation (dvs att priserna snarare sjunker istället för stiger) så är det skönt att se att det finns verksamheter som gör så gott dom kan för att bättra på statistiken. Vi kan ju tolka det faktum att Skånetrafiken ska höja priserna i den Skånska kollektivtrafiken med 5% om några veckor på det sättet i varje fall. Och högsta ansvarig, Folkpartisten Mats Persson, verkar inte utesluta att priserna skulle kunna gå upp med 50% fram till 2020 (det är inte så många år dit). Han verkar ha den åsikten att priserna inte har så stor betydelse för resandet. Låt mig ta ett exempel. I dag kostar det 90 kronor att åka en tur med tåget eller bussen till Helsingborg och tillbaka (det är drygt 2 mil dit). 50% upp skulle innebära 135 kronor för en tur och retur resa. Tror verkligen Mats Persson att någon skulle välja att ta tåget istället för bilen för de två milen med det priset? Att Mats Persson har dålig kontakt med verkligheten visste vi redan tidigare, men… Kanske är baktanken att höjda priser ska begränsa resandet så att man inte behöver investera så mycket i tätare och förbättrad trafik?

Stridshingsten FredrikDagens skratt: Det måste vara det jag ger upp när jag läser Svenska Dagbladets intervju med Fredrik ”stridshingsten” Reinfeldt. Stridshingsten berättar där att han gör tummen ner för en S + Mp regering även om denna skulle ha större stöd än hela Högeralliansen. Enligt Stridshingstens resonemang ska även Vänsterpartiet ingå i en Rödgrön regering annars kommer han inte att släppa fram dom. Riktigt hur han får ihop det förstår jag inte, men troligtvis handlar det om det faktum att hans egentligen enda argument i dag i den politiska debatten är att Högeralliansen är en Allians där vi vet vad vi får medan de Rödgröna partierna är enskilda partier så vi vet inte vad vi får. I Stridshingstens värld är Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet inte enskilda partier utan bara en form att nickedockor som gör som Moderaterna beordrar dom att tycka. Hur som helst undrar jag hur Stridshingsten skulle reagerat om Stefan Löfven i kommande intervju skulle kräva att även Sverigedemokraterna ska ingå i en Högeralliansregering för att han ska släppa fram dom. Dom ingår ju trots allt i underlaget för att Högeralliansen ska få ihop en majoritet i Riksdagen och kunna få igenom sina förslag? Du börjar bli en riktig komiker Fredrik!

Skattesmitarnas topp-10: Veckans Affärer har satt samman en lista över de största skatteskulderna i landet. Bara de tio i topp på listan har en sammanlagd skuld på 4 miljarder kronor. Tänk vad mycket som skulle kunna gjorts för dom pengarna om inte en grupp egoistiska kriminella hade smitit undan sitt ansvar.

Andra utan moral: Men även i de finare kvarteren saknas moralen. Svenska Dagbladet har i en rad artiklar berättat om hur diverse företag i Wallenberg-sfären sysslat med diverse avancerade rundor för att trolla undan vinsterna och slippa betala någon bolagsskatt. Här försvinner också miljardbelopp som till slut efter en massa tvivelaktiga transaktioner hamnar i familjen Wallenbergs och deras vänners kassakistor. För det kan ju inte vara så att man är så usla förhandlare att man luras att betala ockerräntor på interna lån?

Lämna en kommentar

Under Ekonomi, Inflation, Moderaterna, Näringsliv, Reinfeldt, Riksbanken, Skattefusk, Skatter och ekonomi, Skånetrafiken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s