Så kan det gå

Nästa väljarundersökning: Alla nyhetsmedia med självaktning har sin egen väljarundersökning. I dag är det dags för Svenska Dagbladet att publicera sin undersökning som görs av Sifo. Och den ger nog inte upphov till några glada miner i Högerblocket. De tre Rödgröna partierna får sammanlagt 50,9% av rösterna medan Högerblocket får 47,9%, och den s.k. Högeralliansen får nöja sig med 38,9%. Man är alltså 12 procentenheter efter de Rödgröna partierna och skulle inte ens med hjälp av SD bli störst. I en Riksdag med just detta som valresultat skulle enligt mina uträkningar Högeralliansen få totalt 129 mandat (-44). Socialdemokraterna skulle ensamma få nästan lika många, 127 mandat (+15). S + Mp skulle bli överlägset större än hela Högeralliansen med 160 mandat (+23) mot de 129. S + Mp skulle bli nästan lika stora som hela högerblocket inklusive Sverigedemokraterna, 160 mot 162. De tre Rödgröna partierna skulle få en bastant majoritet i Riksdagen med 187 mandat (+31). Sverigedemokraterna tappar röster sedan förra undersökningen och trillar ner på fjärde plats men ökar till 33 mandat (+13) i Riksdagen jämfört med förra valet. I undersökningen åker Kristdemokraterna precis ur Riksdagen medan Centern klarar sig med nöd och näppe. Socialdemokraterna får 34,5% (-1,1), Moderaterna 25,0% (+-0), Miljöpartiet 9,1% (+1,2), Sverigedemokraterna 9,0 (-0,7), Vänsterpartiet 7,3% (+0,9), Folkpartiet 5,9% (-0,1), Centern 4,1% (+0,3) och Kristdemokraterna 3,9 (-0,1).

Säg Nej till SverigedemokraternaOm Sverigedemokraternas dubbla sidor: I dag föräras Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson en intervju i Svenska Dagbladet. Och uppenbart är att taktikern Åkesson tagit intryck av alla andra partiers tydliga deklarerande att dom INTE kommer att ha något med SD att göra. Jimmie Åkesson inser att partiet inte kommer längre med sin främlingsfientliga / invandringskritiska / rasistiska retorik. Så nu lovar han att lägga den delen av politiken åt sidan bara man får förhandla om resten av partiets politik. Men, vad blir det då kvar? Alla problem skylls ju på invandringen, alla ekonomiska problem löses ju om vi stänger gränserna. Idealsamhället införs ju helt automatiskt bara det bara bor blonda och vita herrar och damer i vårt land. Tar man bort främlingsrädslan från partiet så finns det ju inget kvar. Allt hamnar ju där för Sverigedemokraterna. Och Åkessons uttalande verkar inte ha fallit i allt för god jord inom SD heller. Ungdomsförbundets Gustav Kasselstrand är övertygad om att Jimmie Åkesson har blivit felaktigt citerad. Fast han är väl redan hotad av uteslutning eftersom han inte lyder den mogna partiledningen. Han är ju inte riktigt mogen än! Och det tar tid att bli mogen inom SD. Vice partiledaren Jonas Åkerlund var ju inte ens mogen när han var 53 år. Hans hårresande orerande vid 53 års ålder skylldes ju på att han inte hade mognat riktigt än då. Många Sverigedemokrater mognar aldrig. En som fick känna på detta var Carolina Moberg Farraj som skrev ett öppet brev till Jimmie Åkesson på sin Facebook-sida. Och då tog det fyr i helsike, hotelserna bara vällde in. Det finns ”omogna” supportrar inom alla partier. Många politiker utsätts för olika former av trakasserier, hot och ibland till och med våld. Jimmie Åkessons tårta i ansiktet har väl fått mest publicitet på sista tiden. Men andra politiker har utsatts för ännu värre saker, och Jimmie Åkesson var inte den första som fick inte tårta. Och det är fel och ”omoget” oberoende av vem som gör det eller vem som utsätts. Det hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Problemet är att Sverigedemokratiska supportrar och andra högerextremister oftast utmärker sig när det handlar om det omogna uppträdandet. Tyvärr har Sverigedemokraterna inte mognat trots Jimmie Åkesson förtvivlade försök att måla upp en anständig fasad.

Mobiljättarna läser Sven Tycker: I varje fall kan man om man har storhetsvansinne tänka så. Hur som helst läser jag i dag att publiciteten (jag skrev om det i går) kring mobiljättarnas girighet att behålla en stor del av de slantar som rings in som bidrag till Filippinerna fick effekt. Nu har mobiljättarna insett att dålig publicitet innebär dåliga affärer och man har beslutat sig för att efterskänka avgifterna i samband med insamlingen. Det hjälper när media (och bloggar…) skriver om saker – ibland!

För övrigt får jag be om ursäkt för en ganska kort blogg igår. Ett plötsligt rejält migränanfall satte stopp för en hel del planerat tyckande. Fast det finns kanske en hel del som gläds av att det inte blev mer…

Lämna en kommentar

Under Bloggar, Girighet, Jimmie Åkesson, Rasism, Sverigedemokraterna, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s