Arbetslöshet, järnvägar och hatkampanjer

Om intresset för att få ner arbetslösheten: Dagens Nyheter har granskat intresset från stat, landsting, kommuner och privata företag för att ställa upp på de åtgärder som Arbetsförmedlingen har till sitt förfogande för att hjälpa långtidsarbetslösa att komma in på arbetsmarknaden. Man har helt enkelt tittat på hur många jobb med anställningsstöd som skapats inom olika sektorer. Det handlar om Särskilt anställningsstöd, Instegsjobb och Nystartsjobb. I de två första kategorierna så är det Kommuner och landsting som är bäst. När det gäller Nystartsjobben är det den privata sektorn som är bäst. Överlägset sämst är den statliga sektorn. Det finns helt enkelt ett mycket dåligt intresse från Myndigheter osv att ta något ansvar. Och av en liten granskning som SVT gjort så är Regeringskansliet överlägset sämst av alla. Där finns 1 (ett) sådant jobb. Och nya Elisabeth Svantesson verkar vara främst intresserad av att skylla på sin föregångare och alla andra.

Järnvägar också! SVT har granskat säkerheten på våra järnvägar. Eller, man har snarare granskat bristande underhåll. SVT har granskat 61 av de större urspårningar som skett sedan 2005. Och det visar sig att vid nästan hälften (23 av dessa) så hade Trafikverket fått rapporter om brister som behövde åtgärdas. Men som inte hade åtgärdats. Skulden till detta är dels bristande resurser. Det finns helt enkelt inte pengar så att det räcker till mer än stambanorna. En annan skuld har den organisation där det är Trafikverket som har huvudansvaret. Men dom gör inte jobbet utan detta har utauktionerats till lägstbjudande. Det är många spadar som ska gräva i samma hål. Och en stor del av Trafikverkets pengar går åt till administration av upphandlingar osv. Det är dags för att någon tar ett helhetsansvar.

Hatet från höger: I söndags skrev jag om Carolina Moberg Farraj som efter att ha skrivit kritiskt om SD:s Jimmie Åkesson utsattes för en rejäl attack av hat från hans supportrar. Nu läser jag om Sanna Lundell som på sin blogg lagt ut en del av den hatkampanj från SD:s supportrar som hon utsatts för efter att ha skrivit en SD-kritisk krönika i Aftonbladet. Hatet bland Jimmie Åkessons supporterskaror är ofta riktigt vidrigt.

Tänkvärda ord: På Dagens Juridik skriver advokat Per E Samuelson en rad tänkvärda ord om mediedrev. I det här fallet handlar det om de barn som av Hovrätten nyligen friades för våldtäkt. Jag är inte tillräckligt insatt i rättsfallet för att avgöra om grabbarna gjort sig skyldiga till något brottsligt eller inte. Dvs om bevisen och rättsläget var sådant att dom skulle dömas eller inte. Väldigt många journalister och debattörer verkar dock vara mer insatta i bevisen och rättsläget än vad juristerna i Hovrätten var. Grabbarna dömdes mycket hårt i media i varje fall. Nu blev domen i media och bland allmänheten mycket hårdare än vad den ursprungliga domen i Tingsrätten blev. Det kan mycket ofta finnas anledning att diskutera juridiken. Hur ser våra lagar ut, hur ser praxis ut som domstolarna följer? Men, när media går ut och dömer enskilda personer till mycket strängare straff än vad juridiken skriver, då har övertrampen blivit för grova. Diskutera gärna juridiken och våra lagar – det behövs. Men döm inte människor i media. Det straffet blir oftast på tok för grovt när debatten når Facebook, Twitter och liknande ställen.

Lämna en kommentar

Under Arbetsförmedlingen, Arbetslöshet, Högerextremism, Järnvägar, Jimmie Åkesson, Juridik, Media, Sverigedemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s