Girighet och moderat moral

Slipsnissarnas girighet: De fyra svenska storbankernas vinster fortsätter att växa. Från sammanlagt 35 miljarder 2009 har vinsterna varje år ökat och är nu uppe i 92 miljarder 2013. Det är 10.000 kronor för varje svensk, från barn till pensionär. Dvs mer än 25 kronor varje dag, måndag till söndag för varje svensk. Frågan är om dom är duktiga eller bara rent allmänt giriga och snikna. Och av dom pengarna delar man något förenklat ut hälften till ägarna. Dvs varje svensk bidrar med 5.000 kronor till bankernas aktieägare. Min dotters kommentar till siffran: – ”Så mycket pengar har jag inte ens” är kanske inte helt sann men mycket talande. Bankernas girighet är vidrig. Och till och med vår Moderata Finansmarknadsminister Peter Norman höjer på ögonbrynen. Den punkt närmar mig allt mer då jag gitter ta mig allt besvär som det innebär att byta bank. Problemet är, vart vänder man sig om man trots allt vill ha tillgång till allt från Internetbank till lån, olika sparande och liknande tjänster?

Om partiernas uppdragsgivare: Under många år har Sverige fått internationell kritik för dåliga lagar när det gäller bidrag till de politiska partierna. Inom EU är vi unika med våra dåliga lagar. En sådan fråga har varit ett stopp för anonyma bidrag till partierna. När nyligen, efter fyra års utredning, det kom ett lagförslag från Högerregeringen så fanns frågan om anonyma bidrag inte med! Moderat förhalning? Nu har de tre Rödgröna partierna gemensamt lagt fram ett förslag som innebär att partierna för att kunna få statliga bidrag till sin verksamhet ska lova att inte ta emot några hemliga bidrag. Och nu lovar alla de fyra Högerallianspartierna att stödja förslaget. Varför man inte kunnat få med den delen i det framlagda lagförslaget går dock inte att få någon förklaring till. Sverigedemokraterna är dock fortsatt negativa, dom har väl något att dölja!

Det Nya Moderata M:etSjukfrånvaro och sjuknärvaro: När Högerblocket under ledning av Moderaterna tog över ansvaret för Sverige var vi det land i Norden som hade dom minsta klyftorna i samhället. Sedan dess har ju Anders, Fredrik och dom andra fått fritt spelrum för sina ideologiskt färgade idéer där den som är svag ska straffas och den som är stark ska gynnas. Resultatet har blivit att klyftorna i Sverige har vuxit snabbast inom hela OECD-området och i dag är de svenska klyftorna störst i Norden. En metod man använt för att uppnå detta mål är kraftigt försämrade försäkringar – det man på högerhåll kallar bidrag. Sjuk- och Arbetslöshetsförsäkringarna har försämrats så kraftigt att försäkringarna i dag går med stora överskott. Mångmiljardbelopp som Anders Borg använt till att sänka skatterna för de som är lyckligt lottade och inte behöver använda dom här försäkringarna. Socialdemokraterna har insett att något måste göras med försäkringarna. Fler måste kunna få rätt till försäkringarna. Och de ersättningar som betalas ut måste vara drägliga. Förslag som Moderata företrädare naturligtvis anser skulle innebära en katastrof för hela vårt Kungarike. Kanske skulle Moderutterna läsa den lilla artikel jag läste i Svenska Dagbladet som egentligen handlade om Vinterkräksjuka och Vård av barn. Man hade tittat på vilka regler som gällde i några andra Europeiska länder. I Schweiz t.ex. har den som blir sjuk eller behöver vårda ett sjukt barn rätt att stanna hemma med full lön i tre dagar innan det krävs intyg. Med Moderaternas syn på frågan så skulle Schweiz ha gått i konkurs i dag. Vad Moderaterna (och deras röstboskap) inte inser är att fusket med försäkringarna är ett mycket litet problem. Ett mycket större problem är sjuknärvaron. Människor som går till jobbet trots att dom är sjuka och borde stannat hemma. Föräldrar som skickar sina barn till dagis trots att dom är sjuka och borde ha stannat hemma, allt för att dom själva ”måste” till jobbet. Skälen är allt från att man inte har råd att stanna hemma till missriktat ansvar. Effekten är att barn och vuxna som skulle varit hemma istället går till jobbet / dagis och smittar andra. Eller förvärrar sina skador och sjukdomar. Men sån’t begriper inte moderater, dom utgår nämligen ifrån att sjuka bara myglar och arbetslösa bara är lata.

Mer om den Moderata moralen: Moderaterna i Stockholms klavertramp att skicka ut sin egen partipolitiska skräckpropaganda med Stockholms Läns Landstings logotyp överst på brevet fortsätter att engagera. Och efter många om och men tvingas högsta ansvariga Moderat i Stockholm, Filippa Reinfeldt, att kommentera det hela. Kommentaren går i korthet ut på att hon inte har läst brevet så hon vill inte uttala sig! Om man som högsta ansvarig efter flera dagars debatt inte ens har tagit sig omaket att läsa brevet så tycker jag man ska välja en annan sysselsättning. Det finns många skäl till varför jag är glad att jag inte bor i Stockholm och skälen hopar sig… Även vår numera hästsvanslösa Moderata Finansminister Anders Borg har valt att kommentera. Och han tycker det är helt OK! Han som tagit över hästpositionen inom Moderaterna, dvs Stridshingsten Fredrik Reinfeldt har ännu inte kommenterat!

Lämna en kommentar

Under A-kassa, Bankerna, Girighet, Moderaterna, Samhällsklyftor, Sjukförsäkringen, Socialdemokraterna, Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s