Kopplingarna SD – Nazism

Om Sverigedemokraterna och Nazismen: I en artikel i Dagens ETC berättas om hur Sverigedemokraterna en gång i tiden bildades av nazister i Sverige. Bland annat publiceras ett årsmötesprotokoll som visar mötesordförande (Ulf Hanshede) och mötessekreteraren (Gösta Bergquist) som båda har starka kopplingar till Nazismen. Och till revisor valdes en nasse som frivilligt stridit för tyska SS under 2:a världskriget (Gustav Ekström). I samband med partiets bildande var medlemmar från t.ex. Bevara Sverige Svenskt och det nazistiska Sverigepartiet starkt inblandade. När nuvarande ordförande Jimmie Åkesson valde att gå med i Sverigedemokraterna fanns fortfarande starka kopplingar till den svenska nazistiska rörelsen. Partiets försök att sudda ut dessa rötter har inte heller lyckats helt.

Fred och KärlekOm militär upprustning: Jag läser i tidningen en artikel om världens olika militärbudgetar. Och det är USA som leder överlägset med en budget på 600 miljarder dollar 2013. Kina ligger på andra plats långt efter med 112 miljarder dollar. De svenska militärförespråkarna hänvisar hela tiden till en rysk upprustning och Ryssland satsar 68 miljarder kronor. Intressant är att de fyra NATO-medlemmarna Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien sammanlagt satsar mångdubbelt mer, nästan 179 miljarder dollar, dvs mycket mer. Det är alltså stora summor som läggs på militären och den ryska upprustningen är knappast så hotande som den framställs av militärförespråkarna.

För övrigt kan vi notera att Vinter-OS från Sotji nu drar igång. TV-sändningarna har köpts upp av kommersiella Viaplay vilket gör att SVT inte har möjlighet till så mycket sändningar. Och alla vi som är mindre idrottsintresserade jublar. Vi slipper det mesta sporten i SVT:s kanaler så vi kan behålla det andra utbudet. Sportdårarna kan få titta och reta sig på reklamavbrott utan oss i andra kanaler.

2 kommentarer

Under Högerextremism, Idrott, Militär, Nazism, OS

2 svar till “Kopplingarna SD – Nazism

  1. Ping: Om Sverigedemokraterna och Nazismen | eaqhan

  2. Ping: Nazister skapade SD | eaqhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s