Skolfunderingar

Jan Björklunds patentare: Eftersom jag gav beröm till Skoltalibanen Jan Björklund i går så måste jag ju kompensera för detta i dag. Att den svenska skolan har problem verkar de flesta vara eniga om. Men alla skyller ju på någon annan. Och sedan Jan Björklund tyvärr fick ansvaret har mängder med ”reformer” genomförts. Så många, och ofta så hafsiga och inte färdigutredda, att det snarare har blivit sämre än bättre. Just nu verkar den stora ”patentlösningen” för Jan och vänner vara att förstatliga skolan. Dvs att centralisera beslutsfattandet över skolan. Grunden till att frågan aktualiserats just nu är en utredning som hävdar att kommunaliseringen har en del av ansvaret för skolans problem. Och ännu större ansvar har de politiker som följde på Göran Persson och avskaffade den centrala styrningen helt. Men jag tror att detta är en allt för lätt lösning. Det är inte så att Sverige skiljer sig från andra länder vars skolor fungerar bättre på den här punkten. Det är snarare mycket ovanligt att skolan är statlig. Nästan alla länder ha en decentraliserad skola – och där fungerar det bra. Det är möjligt att ett förstatligande (tänk vilka hemska ord som dagens borgerliga politiker kämpar för) kan lösa en del problem i skolan. Men jag tror att det skapar ännu fler problem.

Sedan ser jag att Jan Björklund i dagarna lanserat en ny patentlösning. Genom att höja betygskraven på Högskoleproven för de som vill utbilda sig till lärare så ska vi få skickligare lärare tror han. Tydligen är det dåliga lärare som är problemet enligt Jan Björklund. Problemet är att det stora problemet är att allt för få söker till att bli lärare. Och att höja kraven skulle liksom inte locka fler att söka. Kanske är det så att lärarnas löner och status är för låga? Mer pengar till skolan så att lönerna och attraktionskraften kan höjas kanske inte är en dålig reform? Om ett förstatligande skulle vara positivt för detta är dock tveksamt. De löner som har svårast att hänga med är just de statliga lönerna. Jag tror att den bästa lösningen på skolans problem är att ta tag i det fria skolvalet och friskolornas fria etablering och vinstuttag. Men på den punkten misstänker jag att Jan Björklund har drabbats av hörselskada.

Det Nya Moderata M:etHöjda eller sänkta skatter: Det står klart att Fredrik Reinfeldt nu har gett upp Folköls-Centern. Samtidigt som Centerns lägsta opinionssiffra någonsin har offentliggjorts (2,8% = Folköl) så har Fredrik Reinfeldt och Anders Borg gått ut med ett klart ”löfte” om att det blir inga nya skattesänkningar de närmaste åren! Snarare höjningar av t.ex. alkoholskatt och fordonsskatt. Och ett av Centerns stora löften är ju att sänka skatterna för företagen. Uppenbart är att det löftet från Annie Lööf inte är värt ett nickel i regeringsförhandlingarna där jag tvivlar på att Fredrik och Anders ens bryr sig om att tuta innan dom kör över Annie Lööf. Utspelet har även skapat panik i traditionella högerläger. Svenska Dagbladets Sanna Rayman sätter rubriken Inget långkok i världen mörar sådant valfläsk. Och hon verkar främst hoppas att Socialdemokraterna har helt rätt när man beskyller utspelet för en ren lögn och valfläsk.

Att vara korkad eller ett kräk: För några dagar sedan kunde vi läsa om idioten som med sin bil körde på CP-skadade Andreas på ett övergångsställe. Efter att ha lämnat över en hundralapp för skador på cykeln körde han sedan bara vidare. I dag kunde vi lokalt i Åstorp läsa om de tre tuffa yngre män som slog ner en 80-åring för att råna honom. Tänk vilka tuffa pågar! Modet på högsta nivå! Fega idioter finns det tyvärr både här och där. Lyckligtvis är det så att dessa kräk är i stor minoritet och inte värda något annat än avsky.

Lämna en kommentar

Under Åstorp, Björklund, Moderaterna, Moral, Privatisering, Skatter och ekonomi, Skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s