Har Moderaterna gjort sitt?

De nya ModeraternaNya väljarundersökningar att frossa i: I dag är det dags för Expressen att publicera sin väljarundersökning för mars och som görs av Demoskop. Och jag misstänker att Moderaterna som just nu har partaj i Göteborg inte partajar allt för uppsluppet. Totalt leder De tre Rödgröna partierna med 51,9% mot 45,8% för Högerblocket varav Högeralliansen har 37,3%. Sedan valet 2010 har de Rödgröna partierna ökat 8,3 procentenheter medan Högeralliansen tappat 12,0 procentenheter. Socialdemokraterna får 33,0% (+2,3 sedan valet), Miljöpartiet får 10,7% (+3,4) och Vänsterpartiet får 8,2% (+2.6). På Högersidan får Moderaterna 24,0% (-5,9), Sverigedemokraterna 8,5% (+2,8), Folkpartiet 5,4% (-1,2), Kristdemokraterna 3,7% (-1,9) och Centern 3,7% (-2,9). Ett val med dessa siffror skulle ge de tre Rödgröna partierna en rejäl egen majoritet i Riksdagen eftersom ju dessutom C + Kd skulle åkt ut. Vi kan konstatera att Folkpartiet faktiskt är det Regeringsparti som klarar sig bäst (sträck på dig Jan Björklund). Totalt tappar Högeralliansregeringen en fjärdedel av sin röstandel. En del stannar inom högerblocket och går till Sverigedemokraterna, men alla tre S + Mp och V ökar rejält sedan valet. Vi kan också konstatera att Socialdemokraterna ensamma skulle bli större än hela Högeralliansen och S + Mp skulle bli större än hela Högerblocket och är alltså inte beroende av aktivt stöd från Vänsterpartiet. Fast, marginalerna är inte så stora för att C och/eller Kd skulle klara sig, och skulle båda klara sig är marginalerna för de tre Rödgröna partierna att få majoritet inte heller så stora. Vi kan också konstatera att Miljöpartiet med god marginal är tredje största parti medan Vänsterpartiet snart är ikapp Sverigedemokraterna och kan bli fjärde största parti. Moderaternas nya slagord ska för övrigt tydligen fortsatt bli Arbetslinjen. Tydligen ska det upprepas tills det fastnat att 350.000 fått jobb under åren. Att ännu fler förlorat jobben ska det hållas tyst om. En som inte verkar imponerad av Moderaterna i allmänhet och Anders Borg i synnerhet är K G Bergström i Expressen. Han sätter som rubrik på sin kommentar: – ”Borg uttalar sig där han borde knipa käft”, och det är ju onekligen ett sätt att uttrycka det på.

Pinsamt: Jag såg på Rapport inslaget från Moderaternas partimöte i Göteborg, ocjen min beskrivning av det hela kan sammanfattas i ett ord, pinsamt. Om TV-inslaget gav en rättvis bild av jippot så undrar jag om den som regisserat hela föreställningen egentligen var nykter när hen kom på alla idéer. Min gissning är att av de som såg inslaget och som hade tänkt rösta på Moderaterna så bestämde sig 25% att avstå. Som sagt, pinsamt!

Dagens citat: – ”Jag kan bli Vänsterpartist för mindre”. Sagt av finansmannen Sven Hagströmer till TV4 med anledning av de kraftigt höjda arvodena till Volvos styrelse. Du är hjärtligt välkommen Sven, hälsar Sven.

Lämna en kommentar

Under Moderaterna, Samhällsklyftor, Väljarundersökning, Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s