Moderatgnäll

Oro i Moderatleden: Den Moderata supporterskaran på Svenska Dagbladets ledarredaktion är oroliga. I dagen tidning finns det två inslag som tydliggör denna oro. Den i vanliga fall mycket trogna Moderatmegafonen Tove Lifvendahl oroas över att Moderaterna vill sänka skatterna för att köpa röster eftersom väljarna får fler slantar i plånboken. I den idealvärld som Tove Lifvendahl drömmer om ska skatter sänkas just för att skatter SKA sänkas. Skatter ska sänkas av r  ent ideologiska skäl, av principiella skäl. Det handlar om frihet, inte om pengar. Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har helt enkelt blivit för praktiska och för lite ideologiska. Samtidigt är Maria Ludvigsson orolig över att M är för lika S, och inte, på något sätt, vågar stå för sin egen politik. Som tydligen går ut på att samhället inte ska hjälpa sina medborgare till ett bättre liv. Det är deras eget ansvar, och om dom inte lyckas så får dom väl skylla sig själva. Ungefär så skriver hon. Fast jag begrep faktiskt inte riktigt allt. Men frågan är om det hela är en föraning om vad som händer med M-ledningen om man förlorar valet.

Skåne: ORepubliken Skånech på tal om den Moderata politiken så ser jag att Utanförskapet i Sverige har stigit från 14,4% till 14,6% på ett år. Var det inte Utanförskapet som skulle minska – inte öka? Och i en annan notis ser jag hur dåligt det går för Sverige jämfört med vår granne Danmark. Här nere i Öresundsregionen, som vi kallar det, kan man ju jämföra arbetslösheten i kommunerna runt Öresund. I de fyra större svenska kommunerna utefter kusten, Trelleborg, Malmö, Landskrona och Helsingborg ligger arbetslösheten på mellan 7% – 11%. Den danska kommun i regionen som har högst arbetslöshet är Köpenhamn, där ligger arbetslösheten på 5,2%. Kanske ska vi skåningar göra som Krimborna och rösta om självständighet för att sedan be den danska militären att ta bron över Sundet och invadera oss för att ansluta oss till Danmark istället. Det är ju ett antal år sedan sist, det var 1658 som svenska styrkor ockuperade den danska provinsen Skåne och införlivade den med Sverige. För att Skåne inte skulle bli för starkt i Sverige så delades Skåne sedan upp i två län, Kristianstad och Malmöhus. Men numera är vi enade i varje fall. För övrigt har jag sett att Köpenhamnarna tycker att den svenska delen av Öresundsregionen är för obetydlig i det stora hela så man vill döpa om den till Köpenhamnsregionen!

Om Försäkringskassans fortsatta klavertrampande: Avslöjandena om hur Försäkringskassan drabbats av storhetsvansinne fortsätter. När man är en stor myndighet så ska man ju naturligtvis göra som alla de andra stora. 38,6 miljoner till PR-byrån Prime för att bättra på ryktet ansågs vara väl använda pengar. Själv funderar jag på hur fotfolket känner när det ska rationaliseras, sägas upp personal och det inte finns pengar till löneökningar. Jag tror att FK:s ledning har all anledning att samlas till krismöte och fundera över framtiden.

Om Anders prioriteringar: Egentligen är det väl bara snusarna som upptäckt att Anders Borg upptäckt att just snusarna kan bidra med några välbehövliga miljoner för att rädda hans valbudget. Anders Borg vill genom att höja diverse punktskatter samla in behövliga pengar. Men bland annat företrädare för livsmedelsarbetarna undrar över varför just snuset höjs så mycket mer än andra tobaksprodukter. I princip höjs skatten på snus med 20% medan skatten på övriga tobaksprodukter höjs med 3%? Effekten kan bli att snusande blir dyrare än att röka. Och man kan onekligen fundera över hur Anders Borg tänkt där – om han nu tänkt. I någon kommentar vid något tillfälle hänvisade han till att det var ohälsosamt att snusa. Och det har han alldeles rätt i. Det är ohälsosamt att snusa, det är ohälsosamt att röka och det är ohälsosamt att dricka alkohol. Det är just detta som är skälet till att vi har rejält höga punktskatter på dessa hälsofarliga och totalt onödiga produkter. Men ingen har väl ännu kommit på varför vi skattevägen ska göra snus dyrare än cigaretter? Vill Anders Borg att snusare ska gå över till att röka istället? Tidigare har man sett positivt på en utveckling som varit tvärtom. Men vad som försigår i Anders Borgs övre regioner är kanske lite svårt att förstå ibland. Själv kan jag se tre skäl till varför det är positivt att folk slutar röka och snusar istället.
1/ Det är mindre hälsofarligt att snusa än att röka. Gå över till snuset!
2/ Snusare stör andra mindre än rökare, som är en pina att ha i närheten. Det kan vara på grannens balkong, det kan vara när man står och väntar på tåget, det kan vara när man passerar rökmolnet på väg in i affären osv. Gå över till snuset!
3/ Rökare är ena riktiga mögpellar. Gå och titta på marken, det är fullt med fimpar på trottoarer och i planteringar från dessa rökande svin som inte har vett i skallen (troligtvis förstörs de grå cellerna av röken). Man ser mycket sällan gamla snusprillor slängda. Detta måste bero på dels det faktum att snusare inte förstört de grå cellerna men också på att dagens snusdosor ju är utrustade med ett fack för förbrukade prillor. Ett bra lagförslag vore att cigarettpaket för att få säljas ska vara utrustade med fack för fimpar! Gå över till snuset!
Men, som sagt. Detta inser uppenbarligen inte Anders Borg, trots protester även från alliansvänner. Kan det finnas någon koppling till tobaksindustrin?

Lämna en kommentar

Under Borg, Försäkringskassan, Moderaterna, Rökning, Reinfeldt, Skatter och ekonomi, Skåne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s