Fredrik and Anders har gått på pumpen

Dokusåpan Nuon – Högeralliansens fall: Frågan om Nuon-skandalen verkar utvecklas till en ännu större skandal än vad man hade kunnat tro från början. Efter dagens förhör av Fredrik Reinfeldt i KU är det uppenbart att den sittande Moderatledda regeringens strategi är att lägga alla skuld för skandalaffären på förre Näringsministern och Centerledaren Maud Olofsson. Både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt hävdar i KU-förhören att Maud Olofsson ljuger när hon hävdar att övriga Högerregeringen och Partiledarna har varit informerade. Maud Olofsson å sin sida vägrar ju att komma till KU, men har i en kommentar sagt: – ”Till skillnad från många andra så tar jag fullt ansvar för handläggningen av ärendet.” Och det är ju också ett sätt att sparka Anders och Fredrik i häcken. Dagens Nyheters Peter Wolodarski verkade i en debatt på SVT i går tro att det är Anders Borg (och då även Fredrik Reinfeldt) som ljuger för att skydda sitt eget skinn. Dom båda hävdar ju att dom inget visst förrän dom läste i media om affären. En intressant fråga man kan ställa sig är varför dom inte då reagerade. Deras reaktion kan väl ändå inte bara ha varit: – ”Jasså”. Har dom något mått av anständighet och ansvar så borde dom ju ha blivit fly förbannade på Maud Olofsson som inget sagt. Men det var tyst! Och fortfarande är det tyst från Maud Olofssons efterträdare, både som Näringsminister och Centerledare, Annie Lööf! Läs mer hos Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Sveriges Radio, Sveriges Radio och en massa andra ställen.
Tack och farväl
Sverige ska skämmas: Det är inte bara de fackliga organisationerna och den Rödgröna oppositionen som är starkt kritiska till de svenska reglerna för visstidsanställningar. Regler som gör det möjligt för arbetsgivare att utnyttja sin personal till max för att sedan slänga dom på tippen. Nu tar även EU-kommissionen i med hårdhandskarna mot dom som kallar sig ”Sveriges Nya Arbetarparti”. Man hotar nu med att dra Sverige inför EU-Domstolen om inte vår Moderata Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson ändrar reglerna inom två månader. – ”Vi har en god dialog med kommissionen och kan bland annat konstatera att kommissionen nu släppt sin kritik i vissa delar. Vi kommer nu att titta vidare på vad de säger och inom två månader ska vi komma in med ett svar” är fru Svantessons reaktion. Observera att hon inte säger att man ska ändra reglerna, man ska svara…

Valfläskets effekter: Anders Borg har ju köpt röster rejält med sitt s.k. Jobbskatteavdrag. Genom att sänka skatterna (dvs minska samhällets inkomster) har han vunnit två val. Men sänkta skatter i form av Jobbskatteavdrag har sina sidor. Och då förutom kraftigt försämrad ekonomi för vårt gemensamma samhälle. Ett annat syfte (förutom att köpa röster) med Jobbskatteavdraget är att öka inkomstklyftorna i vårt samhälle. De som inte kan jobba, pga sjukdom och handikapp, pga arbetslöshet eller helt enkelt pga ålder, straffbeskattas ju istället. I Svenska Dagbladet ser jag att Skattebetalarna räknat fram en jämförelse för att se hur det gått för pensionärer jämfört med en som jobbar. Om dom båda 2006, när Anders Borg släpptes in till köttgrytorna, hade en nettoinkomst på 136.608 kronor så har en pensionär i dag istället en nettoinkomst på 158.331 kronor. En person som istället jobbar hade däremot i dag haft en nettoinkomst på 190.053 kronor. Klyftan som uppkommit är alltså 31.722 kronor, dvs 20% mer. Sammanlagt under dessa 8 år har pensionären förlorat 174.238 kronor eller klart mer än en hel årsinkomst. Hade du haft otur och istället varit sjuk eller arbetslös är klyftan ännu större. Men det här är ingen större valfråga. Och det beror på att ingen vågar göra några radikala förändringar eftersom det kostar för mycket pengar att sänka skatten så att alla beskattas lika. Och att höja skatten vågar inte heller någon. Alltså ganska tyst i valrörelsen om de ökade klyftorna. Klyftor som uppkommit genom en medveten fört politik och genom medvetet fattade politiska beslut.

Lämna en kommentar

Under Arbetsmarknad, Borg, Jobbskatteavdrag, Maud Olofsson, Pensioner, Reinfeldt, Samhällsklyftor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s