Om Genomsnittssvenskens tankar

Genomsnittssvensken tänker precis som vi: Det här är faktiskt rubriken på ett debattinlägg som Centerledaren Annie Lööf har skrivit i Expressen. Och det är ju ganska komiskt av ett parti med ett stöd kring 4%. Det handlar om EU:s synpunkter på svenska företags mycket liberala möjligheter till att missbruka systemet med visstidsanställningar (fast i Annie Lööfs värld är det naturligtvis ett problem om arbetsgivarna inte kan hålla på och stapla olika visstidsanställningar ovanpå varandra). Det handlar om planerna på en skatt på finansiella transaktioner som ju är skattebefriade i motsats till när vanligt folk köper sin mat. Det handlar om skatt på ideella organisationer, som väl nästan ingen vill ha. Och det handlar slutligen om EU:s klåfingrighet med snuset, där det gäller samma sak. Dvs att ingen i Sverige tycker annorlunda. Men det är verkligen tveksamt om det här ska kunna rädda kvar Centern i EU-Parlamentet.

Vad Genomsnittssvensken verkligen tänker: I en fråga står Centern verkligen på fel sida av opinionen. SOM-institutets stora undersökning av vad svenska folket tycker visar bland annat att en överväldigande majoritet (och en ökande sådan) säger klart Nej till Centerns och deras kumpaners ”reformer” med utförsäljning och privatisering av den svenska vården, skolan och omsorgen. 69% av svenskarna säg Nej till att skattefinansierad vård, skola och omsorg ska få drivas av vinstmaximerande kommersiella företag. Det är bara 13% som tycker att detta är OK. I alla riksdagspartier (alltså inklusive Centern) är en majoritet av supportrarna motståndare till privatiseringen. Och det här är inget unikt internationellt heller. Som jag sade i går så är Sverige nu ensamma i världen om att acceptera att vinstdrivande företag driver offentligt finansierade skolor. Tidigare delade vi denna skam med Chile, men nu har politikerna i Chile beslutat att avskaffa dessa regler som en gång i tiden infördes av militärdiktaturen under general Augusto Pinochet. Men i Sverige fortsätter det alltså under bland annat Centerledaren Annie Lööf. Det enda parti som säger klart Nej (och som alltså tänker precis som Genomsnittssvensken) är Vänsterpartiet.

Om behovet av olika röster: Som jag berättade för ett par dagar sedan så har det nu offentliggjorts att Bonnierägda Sydsvenskan, som är Sveriges 4:e största morgontidning, ska köpa Helsingborgs Dagblad (inkl Nordvästra Skånes Tidningar och Landskrona-Posten) som faktiskt är Sveriges 5:e största morgontidning. Och vikten av olika röster tydliggörs verkligen när man ser hur de båda tidningarna presenterade nyheten. I Sydsvenskan stod det: ”Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad går samman” medan det i Helsingborgs Dagblad stod” ”Sydsvenskan köper Helsingborgs Dagblad”! Undrar hur det blir i fortsättningen med olika röster?

Dagens pinsamhet 1: Ukrainas tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk hävdar att Ryssland vill starta ett nytt världskrig. Det är möjligt att Ryssland vill annektera ytterligare delar av Ukraina, men man vill garanterat inte starta ett tredje världskrig. Håller man inte sin propaganda på en rimlig nivå riskerar man att inte tas på allvar ens när det är allvar.

Republik tackDagens pinsamhet 2: Den svenska kvalitetspressen har under dagen ägnat en helsida var åt det faktum att det tagits ett foto på våra två minderåriga prinsessor Estelle och Leonore på samma bild. Den svenska pressens bevakning av Knugafamiljen är pinsam. En demokratisk nations statsöverhuvud ska utses i demokratiska val, inte i en sängkammare! Jag säger som Wilhelm Moberg: – ”Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk.” Med tanke på dagens inledning så ser jag att Centerstudenterna på sin senaste kongress beslutat att man ska arbeta för republik. Gör som dom istället för som Annie Lööf, gå med i Republikanska Föreningen.

Dagens pinsamhet 3: Jag såg en notis i Metro som berättade att från halvårsskiftet så kommer det i den amerikanska delstaten Georgia bli tillåtet att gå omkring med dolda skjutvapen på krogen, i skolan, på kyrkogårdar osv. Dom är inte kloka!

För övrigt ser jag att USA överväger att omvärdera sitt bistånd till Palestina sedan Fatah och Hamas tecknat ett avtal med syfte att komma överens om demokratiska val osv. Något besked från USA om att man överväger att omvärdera sitt bistånd till Israel för deras fortsatta ockupation och annektering av Palestinsk mark verkar dock inte vara på gång.

Lämna en kommentar

Under Centern, EU, Girighet, Israel, Media, Monarki, Palestina, Privatisering, Republik, Rojalism, Ryssland, Ukraina, USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s