Stridshingstens besvikelse

De rödgröna rycker ifrån regeringen: Detta är den något besvikna och uppgivna rubriken på Dagens Nyheters senaste väljarundersökning, som görs av Ipsos. Undersökningen har bara två vinnare sedan förra månaden, det är Vänsterpartiet som går upp 1,8 procentenheter till rekordsumman 9,4%. Och det är Moderaterna som fortsätter äta upp sina röstboskap och går upp 1,0 till 24,6%. Den stora förloraren är Jan Björkkludds Folkpartiet som tappar 1,5 procentenheter till 5,4% och Kristdemokraterna som faller ännu längre ner under strecket med -0,7 till 3,0%. På den Rödgröna sidan tappar de båda andra partierna, Miljöpartiet 9,9% (-0,5) har nu Vänsterpartiet rejält i hasorna medan Socialdemokraterna med 33,1% (-0,4) verkar ha svårt att övertyga väljarna om att deras Mittenpolitik egentligen hör till framtiden. På den högra planhalvan fortsätter Annie Lööfs Centerpartiet att ha problem och trillar nu återigen under strecket till 3,6% (-0,5) medan Sverigedemokraternas framgångar nu uppenbart är över och man är nu rejält distanserade till 5:e plats på 7,6% (-0,2). I ett val med dessa siffror skulle S + Mp bli klart större än hela högerblocket inklusive Sd eftersom både C och Kd skulle åkt ut. Rent opinionsmässigt får de tre Rödgröna partierna 52,5% (+0,9) medan Högerblocket får 44,2% (-1,9) och dagens Regeringspartier inom Högeralliansen får bara 36,6% (-1,7). En annan intressant siffra är att Moderaterna i dag är mer än dubbelt så stora som alla de tre röstboskapen tillsammans. Vi kan också konstatera att Vänsterpartiet ensamma är större än FP + C tillsammans. De tre Moderata stödpartierna har helt enkelt offrat sin egen existens för att ge Fredrik Reinfeldt och Anders Borg makt. De uppgivna kommentarerna från den Borgerliga pressen kommer att fortsätta strömma in. Veckans Affärers kommentar: – ”Fiaskosiffror för Alliansen” är bara ett exempel.

Giriga slipsnissarBättre än väntat, del 3:Bättre än väntat för Handelsbanken” är dagens bankrubrik. Jag läste den först hos Dagens Nyheter. Om ni tittar på länken, så ser vi att denna slutar med siffran 3. Detta beror på att det är tredje gången som Dagens Nyheter använder rubriken ”Bättre än väntat för Handelsbanken”. SHB:s vinst har gått upp från 4,336 miljarder till 4,920 miljarder på ett kvartal. Girigheten hos bankerna slår alltså nya rekord.

Nej till kärnkraftDen driftsäkra kärnkraften: Jag ser att samtliga tre reaktorer i Oskarshamn nu är ur drift. Dom står stilla – alla tre. Det är ju tur att det inte är vinter när Oskarshamn 3 i går tvärstoppade helt automatiskt pga driftsproblem medan de andra två redan stod stilla. Men det är skönt att vi följer den internationella trenden som innebär att det produceras allt mindre energi från kärnkraftverk. Det är många fler kärnkraftverk som stängs ner än som startas upp. Kärnkraften har haft sin storhetstid, den parentesen i mänskligheten har nått sin höjdpunkt. Det är några enstaka kärnkraftverk som byggs i världen i dag. I Finland håller man ju på med ett aggregat i Olkiluoto. Bygget började 2005 och beräknades vara klart 2009 till en kostnad av 3 miljarder Euro. Senaste budet är att det ska vara klart 2016 till en kostnad av 8,5 miljarder Euro. Men man väntar i Finland med spänning på nästa bud… Läst bland annat hos SVT och Expressen.

Dagens klavertrampare: Dagens utmärkelse går till Hanna Wagenius som är ordförande för Centerns Ungdomsförbund. På CUF:s twitter dök följande upprop upp i går: – ”Två dagar kvar till vänsterjulafton! Får ni syn på ett lite zombieaktigt vänsterpropagandatåg – ta en bild och tagga med #thewalkingred!” Den goda Hanna tyckte att ”Det var en spontan idé som dök upp. Jag tycker att den är lite rolig”. Det går verkligen utför med den svenska skolundervisningen. Ämnet historia verkar man ha avskaffat. Ett rejält klavertramp av denna extrema marknadsliberala dam som bland annat argumenterat för speciella Systembolag för cannabis… Men vi behöver inte oroa oss över dessa nissar. Centerns existens som ett självständigt riksdagsparti är snart över.

DEMONSTRERA PÅ 1 MAJ

Lämna en kommentar

Under Bankerna, Centern, Girighet, Högeralliansen, Kärnkraft, Väljarundersökning, Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s