Första Maj

Mer väljarundersökningar: Sveriges Radios Ekoredaktion har i dag publicerat sin nya Svensk Väljaropinion som är en sammanvägning av ett antal olika väljarundersökningar. Och i dag på 1 Maj kan Vänsterpartiet fortsätta glädjas åt framgångar. Partiet är denna månaden den stora vinnaren. Egentligen den enda med ökningar som ligger utanför felmarginalen. Vänsterpartiet är nu uppe på fjärde plats sedan man passerat Sverigedemokraterna som helt uppenbart passerat sin höjdpunkt. Vänsterpartiet får 8,6% (+1,4) medan Sverigedemokraterna nu är nere på 8,2% (-0,3). Miljöpartiet försvarar sin tredjeplats på 10,4% (+0,1). Socialdemokraterna är fortfarande störst på 32,9% (-0,8), men Stefan Löfven får nog börja tala klarspråk om målet på 35% ska kunna uppnås. Moderaterna på 24,3% (+0,2) har mycket små framgångar, helt på sina röstboskaps kostnad. Alla tre stödpartierna tappar och både Centern på 3,8% (-0,3) och Kristdemokraterna på 3,4% (-0,5) ligger stationerad under spärren och riskerar allvarligt att åka ur Riksdagen. Folkpartiet på 5,8% (-0,2) ligger på en säker nivå för degradering, men siffran är egentligen en katastrofsiffra för partiet. Med 51,9% mot Högeralliansens 37,3% eller alla Högerpartiers 45,5% så pekar mycket på ett maktskifte efter valet. Visst är statistik spännande!

Första Maj: En mycket stor del av dagens demonstrationer har handlat om avståndstagande från rasism, fascism, nazism och annat sjukt. Och faktum är att Mona Sahlin ska ha heder för att hon valt att hålla sitt tal i Jönköping för att markera mot de nazister som valt (och fått tillstånd) till att själva demonstrera på 1 maj. Totalt fick man tydligen ihop ett drygt 100-tal tillresta demonstranter från hela landet. Vilket var mycket färre in vi var i Vänsterpartiets tåg i Helsingborg. Och också mycket färre än de motdemonstranter som valde att visa sin avsky. Men frågan är svår. Vad ska man göra för att markera mot detta drägg samtidigt som man bör undvika att ge dom den publicitet som ju är precis det dom eftersträvar. Att ta till våld mot svinen är fel metod. Den unga nazist som tydligen träffades av en flaska kommer att bli just den martyr som man var ute efter. Jag har länge förespråkat den s.k. Bruna Bönor metoden. Man samlas i gemenskap före sin demonstration för att gemensamt inta en ljuvlig måltid med t.ex. bruna bönor och köttbullar. Därefter vänder man helt enkelt nazistsvinen / rasistsvinen ryggen och låter naturen ha sin gilla gång. Att ta till fysiskt våld är FEL metod. Det är just det som svinen eftersträvar. Men på ett eller annat sätt är det viktigt att markera att dom är inte accepterade i vårt samhälle.

Rasismen finns tydlig i vårt samhälle: I dag gick fyra romer för att äta hamburgare på restaurangen Max i Kista. Men det fick dom inte. Dom nekades helt enkelt med motiveringen att chefen bestämt att man inte serverade romer. Som svensk skäms jag över detta. Det är denna typen av verksamhet som vi på olika sätt subventionerar med våra skatter.

Lämna en kommentar

Under 1 maj, Fascism, Nazism, Rasism, Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s