När chocken lagt sig

Det här ser i varje fall bättre ut: Så här dagarna efter att vi chockats av resultatet i EU-valet så kan det ju passa med en presentation av väljarundersökningarnas Väljarundersökning, den som görs av SCB, Statistiska Centralbyrån. Det kan väl vara spännande? Dom har i dag presenterat sin sista undersökning innan valet, och jämfört med förra undersökningen för ett halvår sedan i november förra året så ser det ju inte helt fel ut. Socialdemokraterna får 35,3% (+1,0) medan Miljöpartiet får 8,0% (-0,8) och Vänsterpartiet får också 8,0 (+1,3). Totalt blir detta 51,5% (+1,5). Moderaterna får 22,7% (-2,8), Folkpartiet 5,3% (-0,1), Centern 4,9 (-0,2) och Kristdemokraterna 3,9 (-0,2). Sverigedemokraterna slutligen får 8,1% (-1,2). Totalt får alltså Moderaterna med sitt röstunderlag 44,9% (-4,1). Jag har då alltså räknat in Sd i Regeringsunderlaget eftersom dom i 90% av fallen röstar med Högerregeringen i de blockskiljande omröstningarna. Övriga partier får 3,9% (+2,6). Och här tror jag alltså att den övervägande delen är just Feministiskt Initiativ som inte särredovisas av SCB – än. Och kanske är det inte omöjligt att dom med draghjälp från EU-resultatet kan knapra sig över 4%-spärren även i Riksdagsvalet. Jag trodde inte detta tidigare, men börjar tro att det är kanske möjligt. Vi kan alltså i stort sett se att de Rödgröna partierna har en uppåtgående trend, att Moderaterna ligger mycket risigt till och att V, Mp och Sd är ungefär jämnstarka. Och de som har den tydligaste uppåtgående trenden av dessa tre är faktiskt Vänsterpartiet. Socialdemokraterna är i denna undersökning bara en dryg procentenhet från att ensamma vara lika stora som hela Högeralliansen, 35,3% mot 36,8%. Vår statsminister Fredrik Reinfeldt har en hel del att grubbla över. Dels hans egna partis situation och dels det faktum att Mp, V (och FI) har framgångar. Och detta oroar ju tydligen honom mer än SD:s framgångar.

Varken det ena eller det andra: Moderaterna kallar sig ju ”Det Nya Arbetarpartiet”, men man är varken det ena eller det andra. Kommunalarbetaren skriver om den Vallokalsundersökning som gjordes under valdagen i söndags. Och om man tittar på de tillfrågade som uppgav sig vara medlemmar i LO så fick Socialdemokraterna 41% av rösterna, Vänsterpartiet 14%, Miljöpartiet 13%, Sverigedemokraterna 10%, Feministiskt Initiativ 6%, Centern 4%, Folkpartiet 4%, Moderaterna 3% och Kristdemokraterna 2%. ”Det Nya Arbetarpartiet” är alltså näst minst av alla partierna bland LO:s medlemmar. Bara Kd som man är större än men får stryk av både C och Fp för att inte tala om alla Rödgröna partier. Det är nog dags att byta namn! Varför inte till exempel ”Det Nya Miljonärspartiet”? Fast det är klart, man är ju inte nya heller…

Se upp: När vi är chockade över Sverigedemokraternas framgång i EU-valet så ska vi kanske ha i åtanke att det är en hel del EU-länder som är ännu värre drabbade. I flera länder har direkt nazistiska och fascistiska partier haft framgångar. Och så illa är det inte för oss. Våra heltidsnassar i Svenskarnas Parti är en marginaliserad liten grupp knäppgökar. En liten grupp som inte är politiskt farliga. Däremot är dom kriminellt farliga. Enligt den granskning som Ekot gjort så är var tredje kandidat för Svenskarnas Parti dömd för brott. Ofta för våldsbrott.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s