Blandad kompott

Högerallianslycka: I dag presenterade TV4 sin väljarundersökning för Maj som gjorts av Novus. Och resultatet är en ren lycka för Högeralliansen, och det gick nästan att höra jublet ända från partikanslierna i Stockholm hit ner till Skåne. Istället för att ligga under med 51,9% – 36,7% ligger man nu bara under med 50,8% – 38,4%! Socialdemokraterna får 32,4% (-1,1), Moderaterna får 24,3% (+0,7), Miljöpartiet 10,1% (-0,7), Vänsterpartiet 8,3% (+0,7), Sverigedemokraterna 7,7% (-1,1), Folkpartiet 6,0% (+0,6), Kristdemokraterna 4,2% (+0,6) och Centern 3,9% (-0,1). Så egentligen ska dom kanske inte vara allt för lyckliga. Men det gäller att gripa efter varje halmstrå som finns. SCB:s undersökning som är gjord ungefär samtidigt och omfattar många fler är nog mer tillförlitlig. Men låt dom glädjas, det kan inte vara lätt i dag på Högeralliansens kanslier.

Mer om EU-valet: Kanske är det dags att lite plocka ner högerextremismens framgångar i EU-valet på golvet. I flera EU-länder åkte högerextremisterna ur EU-Parlamentet. Medan vi chockas över att fascisterna i Grekland fick nästan 10% av rösterna så kanske vi ska glädjas åt att vänsterpartiet Syriza med 26% av rösterna blev allra största parti i Grekland. I Spanien fick det nästan helt nystartade vänsterpartiet Podemos 8%. I Sverige gick Vänsterpartiet framåt. Partigruppen GUE-NGL ökade från 33 till minst 42 mandat. Och likaså ökar den Socialdemokratiska partigruppen S&D i EU-Parlamentet även om man inte lyckas komma ifatt den Konservativa / Kristdemokratiska gruppen EPP som förlorat stort till grupper ännu längre till höger. Även den Liberala gruppen ALDE tillhör de stora förlorarna. Det har gått illa i många länder, som Storbritannien, Frankrike och Danmark där alltså Högerextrema Missnöjespartier partier gått framåt och fått över 25% av rösterna. Sverigedemokraternas knappa 10% är egentligen alltså ingen jätteframgång. Totalt har nu 13 av EU:s länder partier från denna mindre rumsrena politiska sektor i EU-Parlamentet, dvs mindre än hälften av de 28 medlemsländerna. Och, dom är ytterst oeniga och har mycket olika agendor.

Ännu mer om EU-valet: Mycket tyder på att det Centerpartistiska mandatet till EU-Parlamentet kommer att tillfalla Stureplanscenterns Fredrik Federley och inte högsta namnet Kent Johansson. Ack Ja!

Tur jag missade den: Jag ser att Sverigedemokraternas kvinnor gjorde en reklamfilm inför EU-valet som byggde på lättklädda flickor och muskelspelande män – samt ett badlakan med EU-flagga på! Uppenbarligen hade jag tur som slapp se den…

För övrigt kan vi notera att det fortfarande är stopp eller inskränkningar i tågtrafiken efter gårdagens olyckor pga det dåliga underhållet. Först till måndag ska visst allt vara slutreparerat så att trafiken kan köras utan problem. Om nu inte nya utnötta kontaktledningar rivits ner eller bristerna i underhållet fått andra konsekvenser. Snälla Catharina Elmsäter-Svärd kan du inte bara ta ditt pick och pack och söka annat jobb?

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s