Piska, Morot och…

Helt obegripligt Anders Borg: Att Moderaternas budget innehåller förslag som är korkade är egentligen inget nytt. Men de flesta dumheterna kan man i varje fall förstå tanken bakom. De som har det väl förspänt ska lockas med morötter att handla enligt önskemål och de längre ner på skalan ska genom olika piskor fås att handla på ett för Anders Borgs idealsamhälle lämpligt sätt. Skattesystemet har dels till uppgift att finansiera vårt gemensamma samhälle och dels att genom piskor och morötter få oss att handla på önskat sätt. Till de som har det bra använder man morötter och mot de som inte har det så bra använder man piskor. Så är det när Högern bestämmer. Men ibland händer det saker som man inte alls förstår tanken bakom. En sådan sak är den kraftiga höjningen av Snusskatten! Medan snusskatten ska höjas med 22% så ska cigarettskatten bara höjas med 4%. Med hjälp av skatterna vill alltså Anders Borg locka snusare att röka istället? Ja, jag kan inte tolka det på annat sätt. Hur som helst så finns det faktiskt en majoritet i Riksdagen mot detta. För en gångs skull är de tre Rödgröna partierna eniga med SD. Avsikten är att lägga fram ett alternativförslag om att höja alla skatterna med 8% istället. Och det finns det en majoritet för i Riksdagen. Men Riksdagens skatteutskotts uppenbart okunniga moderata ordförande kommenterar detta med: – ”Jag ser inga möjligheter för oppositionspartierna att stoppa förslaget. Det är en splittrad opposition som saknar gemensam finansiering för sina skattesänkningar. Alliansen står för finansiering för satsningar på skola och jobbskapande reformer, mot det står vänsterpopulister som hellre höjer skatten på arbete än på snus” kommenterar Henrik von Sydow det hela med. Uppenbarligen inte riktigt läs- och räknekunnig!

Väljarundersökningarnas Mecka: Så är det då dags för nästa väljarundersökning från DN/Ipsos. I denna har vi två stora förlorare från förra månaden, Moderaterna med 22,6% (-2,0) och Socialdemokraterna på 31,3% (-1,8). De två stora vinnarna är Feministiskt Initiativ på 3,9% (+1,6) och Kristdemokraterna på 4,5% (+1,5). I övrigt ligger Miljöpartiet på 10,2% (+0,3), Vänsterpartiet på 8,7% (-0,7), Sverigedemokraterna på 7,8% (+0,2), Folkpartiet på 5,8% (+0,4) och Centern på 4,3% (+0,7). FI som nu särredovisas ligger alltså nästan på spärren för att även komma in i Riksdagen. Mycket förenklat kan man säga att de Rödgröna (S+Mp+V+FI) har 54,1% medan Högerblocket (M+Fp+C+Kd+Sd) skrapar ihop 45,0%. Gårdagens glädje i det Moderata högkvarteret har alltså förbytts i ledsnad igen i dag. Och man blir nog inte gladare när man läser att SCB berättar att Sveriges BNP sjunker. Och det var sämre än väntat. Är du vaken Anders Borg?

EU-valet igen: Jag kan inte undvika att återvända till EU-valet även i dag. Medan vi upprörs över de trots allt begränsade framgångarna för rasisterna i Sverigedemokraterna så ska vi kanske trots allt vara lättade över att det inte var värre. SD fick mindre än 10% av rösterna – i vissa länder fick missnöjespartierna ute på den extrema högerkanten över 25%. I en del länder fick direkt fascistiska och nazistiska partier stort stöd. I Sverige var det ”bara” rasisterna i SD som fick ett mätbart stöd. Den slutliga räkningen av EU-valet visar att ”Svenskarnas parti” fick 42 röster. ”Svenskarnas Parti” fick 17 röster. ”Svenkarnas parti” fick 6 röster och ”svenskarnas parti” fick 2 röster. Dvs totalt 67 röster till Nassarna. Här i Sverige fick V + FI tillsammans mer än SD och Mp fick ensamma mer än SD. De tre V + Mp + FI fick tillsammans nästan tre gånger så många röster som SD. Sverigedemokraterna är en marginaliserad grupp missnöjda rasister! Mer än var fjärde svensk röstade på dessa tre partier ”till vänster om Sossarna” som Moderutterna upplever det.

Satsning på järnvägen: Tågstrulet fortsätter. De svåra störningar i tågtrafiken som inträffade för ett par dagar sedan på flera håll i landet fortsätter. Först på måndag tror man för tillfället att det hela ska flyta på någorlunda som tänkt – förhoppningsvis. Dvs om inte nya brister upptäcks? Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (Moderat naturligtvis) har svårt att förklara hur det kan bli allt sämre trots att hon lovar att det ska bli allt bättre. Att skattesänkningar har prioriterats framför satsningar på infrastrukturen är uppenbart. Men hur ska man prata bort det? Svenska Dagbladet släpper i dag passande fram en oväntad hjälp. I en debattartikel tycker två nationalekonomer inte att det behövs mer pengar till infrastrukturen. Härligt med draghjälp tycker Infrastrukturministern. Själv vill jag påpeka att mitt förtroende för nationalekonomer är bristfälligt. Och jag vet vad jag pratar om, jag har läst Nationalekonomi vid Lunds universitet.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s