Var en stolt svensk

» En sexig dag: I dag är det Sveriges Nationaldag. Och det finns det anledning att fira. Sverige är ett bra land. I Sverige försöker vi solidariskt leva ett liv som är bra för alla och som inte egoistiskt går ut över andra. Vi försöker skapa ett samhälle där alla tar hand om alla, där alla är lika mycket värda, där ingen tillåts leva ett liv som går ut över andra. Vi lever i fred, vi har ingen krigsmakt som lägger sig i situationen i vårt eget land eller grannländer. Vi lever i ett bra land, och har anledning att fira detta land. Men varför just denna sexiga dag? Ja, det finns ingen bra anledning. Att Gustav Wasa den 6 juni 1523 valdes till kung är en anledning som sprids. Fast det är inte riktigt korrekt. Och det där med Regeringsformen 1809 är egentligen också bara en konstruktion som inte stämmer. Det hela är egentligen bara ett påhitt. Men att fira, kan vi göra ändå. Att det egentligen handlar om att Hazelius ville locka folk till nyöppnade Skansen behöver vi inte fundera vidare på.

» Sover Fredrik Reinfeldt tryggt på nätterna: Det är dags för nästa väljarundersökning, i dag är det Expressen som publicerar sin undersökning som görs av Demoskop. Och det är nog ingen kul läsning för Fredrik Reinfeldt. De två stora förlorarna sedan förra månaden är just Moderaterna som får 18,5% (-4,1) och Socialdemokraterna som får 29,1% (-3,1). De två stora vinnarna är Miljöpartiet som får 13,0% (+2,8) och Feministiskt Initiativ som med 4,4% (+1,5) nu skulle kommit in i Riksdagen. Även Sverigedemokraterna med 10,0 (+1,8) får väl räknas till vinnarna. Övriga, Vänsterpartiet på 8,1%, Folkpartiet 5,7%, Centern 5,3% och Kristdemokraterna med 4,8% har förändringar inom felmarginalen. Dvs EU-valet har slagit igenom. K G Bergström konstaterar i Expressen att det är vänster och högervindar som råder. Och jag undrar om Fredrik Reinfeldt sover bra. De Rödgröna partierna inklusive FI får 54,7% och Högeralliansen får 34,3% och ligger alltså 20 procentenheter efter. Och även om vi lägger till Sverigedumokraternas 10% så är man alltså 10 procentenheter efter.

» Vem sover dåligt: Fast i Moderata Svenska Dagbladet är det Stefan Löfven som tydligen främst ska sova oroligt. Och det är klart, siffrorna för Socialdemokraterna gör väl inte Stefan Löfven lycklig. Sossarna har tappat 1,6 procentenheter sedan valet. Men Fredrik Reinfeldt har inte tappat 1,6, han har tappat 11,6 procentenheter sedan valet. Men, de stödpartier / samarbetspartners / regeringsstöd som finns tillgängliga för Stefan Löfven har ökat med 12,7 procentenheter sedan valet. För Fredrik Reinfeldt är situationen att stödpartier / samarbetspartners / regeringsstöd som finns tillgängliga för honom bara ökat med 0,8 procentenheter. Visst kan Stefan Löfven få problem att få ihop en regering som kanske är beroende av aktivt eller passivt stöd från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Men jag tror inte att Fredrik Reinfeldt är så mycket gladare åt att kanske vara beroende av aktivt eller passivt stöd från Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna heller. Och det är bara Sverigedemokraterna som ökat sedan valet. Alla Fredriks röstboskap inom Högeralliansen har i varierande omfattning också tappat sedan valet. Jag tror nog att Stefan sover lite bättre. Han ser ut att i varje fall kunna försöka bilda en regering. Fredrik kan nog räkna med att bli arbetslös i september. Och om han omfattas av samma regler som andra arbetslösa så blir det inte kul.

» Dagens dumhet: Jag ser att Centerpartiets högerpolitiker Fredrick Federley i Aftonbladets partiprogram framfört åsikten att Sverigedemokraterna är ett vänsterparti!? Och det är klart att om man utgår ifrån Fredrick Federleys synpunkter i vissa frågor så kanske SD står till vänster om honom. Och i vissa välfärdsfrågor har SD vägrat att stödja Högeralliansens högerpolitik vilket kanske kan ses som vänster. Det är ju vänster att ställa upp för den gemensamma välfärden. Men faktum är att SD i närmare 90% av de blockskiljande frågorna i Riksdagen valt att stödja Högeralliansen. Och även i övrigt så kan vi nog konstatera att SD är ett högerparti. Den synen på frågan säger mer om Fredrick Federley än om Sverigedemokraterna. Vi kan ju också konstatera att det är Moderaterna som är det parti som fått släppa till flest väljare till SD:s framgångar. Åk du ner till Bryssel Fredrick så slipper vi dig här!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s