Tack och adjö

En del tror att pengar växer på tränSå har då mångmiljardären Peter Wallenberg avlidit. Och hyllningskören har ingen ände. Han har uppenbarligen varit mycket skicklig på att förvalta allt han ärvde. Jag tänkte inte infoga mig i hyllningskören. Istället tänkte jag nöja mig med två citat. Det första är yttrat av H.M. Kung Carl XVI Gustaf Bernadotte med anledning av nämnda Peter Wallenbergs frånfälle:

– ”För kungafamiljen var Peter en nära och trogen vän och lämnar oss med stor saknad.”

Nästa citat är ett citat från Peter Wallenberg själv. Aktuellt igen i dag när vi diskuterar yttrandefriheten och censuren. Så här sade Peter Wallenberg när han 1991 såg till att avsätta Svenska Dagbladets chefredaktör Bertil Torekull:

– ”Vi ska inte ha en chefredaktör som inte vet att lära journalisterna vilken hand som matar dom.”

Kanske är det också ett lämpligt tillfälle här att påminna om det faktum att i dag äger en procent av världens medborgare 48% av vår jords samlade tillgångar. Detta är en ökning med 4 procentenheter sedan 2009. Om inget drastiskt sker så kommer nästa år den här rikaste procenten att äga mer än halva jordklotet. Mer än en miljard människor lever samtidigt på mindre än motsvarande 10 kronor om dagen. Siffrorna är framräknade av hjälporganisationen Oxfam vars ordförande Winnie Byanyima konstaterar: – ”Omfattningen av de globala orättvisorna är helt enkelt svindlande.” Vi får trösta oss med att vi i Sverige i varje fall tar till krafttag och diskuterar om det inte är dags att införa förbud mot att stå och tigga pengar!

Lämna en kommentar

Under Peter Wallenberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s