Äntligen, Ättestupan avskaffas

Moderata FörsämringskassanKan det vara så väl att Ättestupan avskaffas vid nyår? Ättestupan är den regel som gör sjuka människor automatiskt friska när dom varit sjukskrivna en bestämd tid. I varje fall tar sjukpenningen slut och många tvingas till Socialen för att försörja sig. Lagen har länge ihärdigt försvarats av vår förre moderata Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, men han begriper ju inte riktigt det här. Men nu gör vår nya socialdemokratiska socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ett nytt försök att avskaffa dom här orimligheterna. Ett första försök gjordes redan i den Rödgröna regeringens första budget. Men där valde ju Sverigedemokraterna att ställa sig på Högeralliansens sida och röstade för deras budget istället. Alltså föll bland annat löftet att avskaffa Ättestupan. – ”Give ‘em hell” som SD:s Jimmie Åkesson uttryckte det i sin ordergivning från sjukbädden till sina medlemmar. Dom som skulle få ett helvete var uppenbarligen de långtidssjuka! Från 1 januari 2016 gäller nya försöket. Vi får se om HA och SD vill fortsätta att ”Give ‘em hell”?

4 kommentarer

Under Sjukpenning

4 svar till “Äntligen, Ättestupan avskaffas

 1. Tycker det är fel väg att gå…
  En människa som är långtidssjukskriven av sjukdom skall inte ideligen behöva förlänga sjukskrivning. Minns själv hur det var när jag under fem år gick sjukskriven och ideligen behövde ansöka på nytt….
  Jag orkade inte med att boka läkarbesök, be om nytt sjukintyg som sedan skulle granskas av försäkringskassan. Jag valde att gå till jobbet istället och brakade på nytt med nya transporter till sjukhuset. Tidvis besökte jag psykiatriska akutmottagningen upp till fem kvällar på en vecka.

  Behövs något annat än sjukskrivning för dem.
  Jag anser att det behövs någon form av korttidspension för dem. Man lämnar in en försäkran om sjukdom, att man skall regelbundna kontroller hos läkare på vårdcentral eller sjukhus. Så länge man besöker dessa på ett i förväg uppgjort sätt, så skall man inte behöva söka på nytt…

  Exakt hur det skall utformas i varje enskild fall får göras upp med läkare och övrig sjukvårdpersonal och ansökan görs till FK, som tar beslut i ärendet.

 2. Sjukersättning är ju det som kallas Förtidspension och gäller den som inte kommer att kunna fortsätta jobba. I varje fall förr fanns det en form av tidsbegränsad sjukersättning (som jag inte kommer ihåg vad den hette) som kunde beviljas den som gått sjukskriven länge och som skulle vara sjuk en tid till men inte stadigvarande. En tidsbegränsad sjukersättning. DET är väl den rätta vägen. Men Ättestupan är en ännu sämre väg.

 3. Tarmo Lindholm

  Det hette Sjukbidrag, och som förlängdes vid fortsatt Sjukdom varje år av Försäkringskassan, och kunde pågå flera år. Jag tror detta ändrades någon gång i början av 90 talet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s