EU – Halleluja

Fortsätt säga Nej till EuronAtt skriva en blogg handlar ofta om att man på ett eller annat sätt vill försöka påverka andras sätt att tänka, tycka, reagera eller handla. I synnerhet handlar detta om Sven Tycker som ju oftast är ett försök att skriva om politik. – ”Färdiga åsikter – helt gratis” har jag ju valt att ha som underrubrik. Ett annat sätt att försöka påverka människor är att skriva debattartiklar eller insändare i olika tidningar. Och nu kanske en del av er börjar förstå vart jag vill komma? Faktum är att jag i dag lyckats få en liten ”debattartikel” publicerad i Helsingborgs Dagblad (och därmed också i NST och Landskrona Posten), och även då i Sydsvenskan eftersom HD (med sina editioner NST och LP) och Sydsvenskan i dag är i stort sett identiska tidningar om man undantar det lokala materialet. Det hela är ett svar på en nästan komiskt EU-hyllande debattartikel skriven av en man med namnet Gunnar Barkenhammar med rubriken: ”Hellre EU än folkhemmets översåtar”. En liten kort debattartikel som i korthet gick ut på att det var bättre att styras från EU än av våra egna politiker. Så här lyder mitt svar:

Euro NejGunnar Barkenhammar har i onsdagens tidning (17/6) under rubriken: ”Hellre EU än folkhemmets översåtar”, skrivit en hyllningsartikel till EU som är så fantastisk att inte ens EU:s propagandasektion skulle ha kunnat skriva den bättre.

Enligt Gunnar Barkenhammar är det egentligen bara ”de isolerade delarna i samhället” som är emot EU. Uppenbart är att med den synen på vårt samhälle så bor i princip de flesta i ”isolerade delar i samhället” runt om i Europa.

Hans sista slutsats är att det tydligen är dags att knyta den svenska kronan till euron. På den punkten har han faktiskt stöd av ungefär 15 procent av svenska folket. Uppenbart är att resterande 85 procent bor isolerade i små ensligt belägna stugor och har inte insett EU-byråkratins välgörande effekter på våra liv. Själv styrs jag hellre av dem som Gunnar Barkenhammar kallar ”folkhemmets översåtar” i Sverige än ”EU-byråkratin” i Bryssel. Men jag är nog skadad av att leva i ”de isolerade delarna i samhället”. Halleluja!

Vill du läsa den ursprungliga EU-hyllningen så finns den här. Mitt svar finns i Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Tyvärr dröjde publiceringen av mitt svar några dagar pga midsommarhelgen. I dag finns det ett svar från Gunnar Barkenhammar till ett par andra som svarat honom snabbare. Jag förstår av den gode Gunnar Barkenhammars svar i dag att jag troligtvis numera kan kalla mig hembygdsfundamentalist. Det är tydligen så som vi som inte insett EU-paradiset kraft ska benämnas. Fast jag tror att jag fortsätter att gärna vara hembygdsfundamentalist som litar på att våra svenska politiker fattar bättre beslut än EU-byråkratin i Bryssel. Och skulle dom fatta fel beslut så kan vi byta ut dom i nästa val!

4 kommentarer

Under Europeiska Unionen

4 svar till “EU – Halleluja

 1. Tack Sven!

  Gunnar Barkenhammar

  • Ser vi i backspegeln har EU har medfört att en lång rad tabun har rivits upp. Vi har fått en öppnare arbetsmarknad, vi har fått upp ögonen för integrationen på arbetsmark-naden, många hembygdsföreningar inser att de inte är världens medelpunkt. Vi håller på att frigöra oss från vår alkoholfundamentalism, vi har sluppit tvångsanslutningen av LOs med-lemmar till SAP, vi har blivit kvitt inflytandet från ex-Sovjet, och vi håller på att frigöra oss från det välmenande folkhemmets översåtar representerade av makarna Myrdal och deras efterföljare, som sett som sin uppgift att styra undersåtar. Vi har sluppit kapitalkonfiske-ringen i form av inflation, och tom LO inser nu att även förmögenhetsskatt och arvsskatt är en form av kapitalkonfiskering.

   • Vi kan ju i varje fall vara eniga om att vi tycker olika. EU har sina fördelar. Men snarast är det samarbetet som har sina fördelar. Men inte den centraliserade detaljstyrningen. Kanske hade EFTA varit bättre att bygga vidare på än EEC? Detaljstyrningen från Bryssel skapar ofta mer problem än den löser problem. Järnvägen tvingas införa bromssystem och signalsystem som skall vara lika inom EU. Problemet är att bromsarna t.ex. inte fungerar i kall vinter. Men det SKA införas! I dagarna hade vi en debatt om telebolagens skyldighet att spara information. Där EU just nu tvingar Sverige att försämra för Polisen. Vi kan fortsätta i all oändlighet med exempel.
    För ölvrigt är väl Sverige det enda EU land som varken har Förmögenhetsskatt, Arvsskatt, Gåvoskatt eller Fastighetsskatt. Vilket gjort Sverige till ett paradis för de allt fler ”överrika”. Dom här som har mer slantar än dom kan använda. Dom här kör runt med sina Ferrari, Porsche, Lotus, Lambourghini osv bara för att visa upp dom. Klyftorna växer snabbare här än i andra länder.
    Låt oss alltså vara eniga om att vi är oeniga.

 2. Unionen och Svenskt Näringsliv kontrollerar priset på den svenska arbetsmarknadens arbetskraft genom ett arbetstagar- respektive ett arbetsgivarmonopol.
  Inom Unionen bildar de olika fackförbunden en kartell som samverkar om prisbildningen på marknaden. Höjs inte priset för ett segment inom kartellen hotar andra segment inom kartellen med sanktioner. På detta sätt blir kartellbildningen konkurrensbegränsande.
  Med fri konkurrens på arbetskraftsmarknaden skulle det definitionsmässigt inte finnas någon arbetslöshet, vilket är ett ytterligare skäl att med konkurrenslagstiftningens hjälp begränsa monopolens och kartellernas skadliga inverkan på arbetskraftsmarknaden.
  I många stycken har EUs politiker en sundare syn på samhällsstyrning än vad våra inhemska politiker har, och framför allt har haft. Och de folkvalda har en sundare syn på en gemensam valuta än vad deras väljare har. Det är först med fritänkare som Kjell-Olof Feldt och pragmatiker som Göran Persson som skutan kunde styras bort från bränningarna. Sverige styrdes in på en låginflationspolitik i stället för en höginflationspolitik. De stora budgetunderskotten byttes mot mera balanserade budgetar. Den lilla människan fick ganska snabbt ner räntan på sina lån och fick också en reallöneökning. Men det var stick i stäv mot LO och framför allt (V) som fortfarande kräver större budgetunderskott.
  I grunden bygger EU-samarbetet på samstämmighet eller konvergens, dvs att man kan enas om standard, och att man kan enas spelreglerna. Ju större mångfalden är desto svårare blir detta, och desto svårare blir unionen att styra. Vi kan ju bara se på de enkla konvergensreglerna, där medelhavsländerna inte drivit tillräckligt hårt för att uppfylla reglerna. Att tillåta en större skillnad mellan länderna eller ”variabel geometri”, som kodnamnet lyder för de invigda, är motsatsen till konvergens och i och med diversiteten uppstår en grogrund för konflikter.
  Förvisso finns det nackdelar med EU. T.ex. går 43 % eller 400 000 000 000 kronor till stöd åt jordbrukets fria företagare. Vilken annan bransch kan räkna med motsvarande stöd? Den största delen går till franska bönder och vinodlare. En del går till och med till medelhavsländernas tobaksodlare. Detta är politiskt röstfiske och drabbar enskilda konsumenter i form av högre matpriser. Höga matpriser slår hårdast mot låginkomsttagarna enligt den ekonomiska lag som säger att maten utgör en större andel av låginkomsthushållens budget än av höginkomsttagarnas hushållsbudget. Det blir alltså låginkomsttagarna som får betala för taburetterna.
  Sverige är i grunden en fascistisk stat med sina monopol och oligopol. Vem får betala för de statliga flygmonopolen. Vem får betala för oligopolen på bensin och livsmedel. Som vanligt är det den lilla människan som får betala. Hur skall Europa frigöra sig från dollardominansen utan samarbete inom unionen?
  Men. Den största fördelen med EU är standardiseringen och med den en ökad konkurrens vilket gynnar den lilla människan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s