Jan, skägg och Grekland

Varför JanneJag såg Jan Björklund på TV:n i går på kvällen. Den mannen kan man säga mycket om, men jag har ett tips till honom. Byt ut rådgivaren! Du passar inte alls i 3-dagars skäggstubb och rosa tröja över axlarna. Det första jag gjorde på kvällen efter att ha sett ”skoltalibanen” Jan Björklund på TV:n var att omedelbart gå och raka bort min egen skäggstubb. För allt i världen vill jag inte riskera att förknippas med den mannen. Han hade placerats i TV-studion för att tillsammans med Jonas Sjöstedt försöka förklara varför grekerna inte lydde ordern från Tyskland att svälta sig till döds. Ett annat tips jag har till Jan Björklund är att läsa på lite bättre innan han ställer sig framför TV-kameran. Av hans kommentar till det ganska överraskande resultatet av den grekiska folkomröstningen kunde man få intrycket att vänsterledaren Alexis Tsipras styrt Grekland de senaste 5 åren. Det lät ungefär som att det var hans fel att den grekiska ekonomin har problem. I själva verket vann han valet den 25 januari i år eftersom grekerna var trötta på den svältkost som ordinerats av EU under fem år och som lydigt genomförts av tidigare högerregering, och som egentligen bara förvärrat läget för den grekiska ekonomin. Vad Alexis Tsipras och uppenbarligen en majoritet av grekiska folket vill är att prova en annan metod som inte innebär att svälta sig till döds för att rädda tyska banker utan istället arbeta sig ur krisen. Men sådant begriper uppenbarligen inte Jan Björklund som tydligen har helt fastnat i den marknadsliberala fållan. Tack Jonas Sjöstedt för att du i varje fall så gott det gick försökte förklara för Jan Björklund vad som hänt de senaste 15 åren sedan Grekland anslöt sig till Euron. Ett ödesdigert misstag!

Kan man lita på FolkpartietHur som helst ska kanske Jan Björklund vara glad för att han dragit nitlotten i årets Almedalen. Han fick ju sista dagen i spektaklet, när de flesta redan åkt hem. Hans politiska utspel fick ju därför ingen större uppmärksamhet, så kanske ska han vara tacksam för att han trots allt fick kommentera Greklands folkomröstning i TV. Hans utspel i sitt Almedalstal handlade dels om att sänka ”flyttskatten” och dels om att bekämpa ”curlingsamhället”. ”Flyttskatten”, som Jan Björklund själv var med om att införa 2008 när man som det heter avskaffade Fastighetsskatten, innebär i korthet att den som säljer sitt hus med en rejäl vinst ska betala skatt på den förtjänsten. Nu tycker Jan Björklund att den typen av ”arbetsfri” inkomst ska beskattas lägre. Hur det ska betalas återstår att se. Påståendet om att avskaffa Fastighetsskatten är dessutom en ren lögn. Vad man gjorde var att byta namn på Fastighetsskatten och sänka den kraftigt för de som hade stora, dyra villor i främst storstäderna. För många villaägare ute på landet blev det ingen större förändring. ”Curlingsamhället” handlar antagligen om det gosande och fjäskande med företagen och arbetsgivarna som de övriga Högerallianspartierna satsat stort på. Eller vad tror ni?

För övrigt ser jag att Greklands finansminister Yanis Varoufakis överraskande bestämt sig för att avgå. Som jag förstår det har han inte känt sig välkommen bland EU:s övriga finansminstrar när dom träffats. Han har tydligen mobbats och behandlats som paria av de andra fina herrarna (och några damer) i finansministerkollektivet inom EU. Yanis Varoufakis tror att det blir lättare för Grekland att förhandla med EU om någon annan tar över och som hans nu f.d. kollegor vill prata med! Mobbing finns i alla samhällslager. Läs vad Yanis Varoufakis själv skriver på sin blogg.

Lämna en kommentar

Under Jan Björklund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s