Det amerikanska dilemmat

PistolVad är det största hotet mot amerikanens säkerhet (och vår egen säkerhet)? Är det islamistiska terrorister eller är det inhemska våldsbenägna högerextremister? Här i Sverige återigen aktualiserat av sprängmedelsbeslagen i Halland med bland annat en känd nazist och en Sverigedemokrat inblandad. I USA återigen aktualiserat av den 59-åriga John R Houser som för några dagar sedan ställde sig upp och öppnade eld i en biografsalong i staden Lafayette i delstaten Lousiana och sköt ihjäl två personer och skottskadade ytterligare 9 personer. John R Houser var medlem av högerextrema Tea Party-rörelsen och ökänd för sin våldsbenägenhet. Uppenbart är att morden egentligen också borde kallas terroristdåd. Trots sin sjuka våldsbenägenhet hade han inga som helst problem att helt legalt köpa in sitt skjutvapen. Den här typen av attentat är inget ovanligt i USA. Det är istället så att det inte alltid ens når utanför den lokala nyhetsrapporteringen. När ska beslutsfattarna i USA våga inse att den ”fria” tillgången till skjutvapen är ett mycket större hot mot amerikanens säkerhet än vad islamistiska terrorister är? Men istället är reaktionen från många att det vore bättre om fler hade vapen för då hade någon kunnat få stopp på mördandet snabbare!

I Aftonbladet ställer Jan Guillou frågan om vem som egentligen är terrorist eller bara vanliga massmördare? – ”Muslimska mördare kommer vi aldrig att kalla serieskyttar” sätter han som rubrik. Varför kallade vi inte Lasermannen John Ausonius, Peter Mangs osv för terrorister men däremot självsprängaren Taimour Abdulwahab som ju misslyckades och de två skolpojkar som försökte bränna ner konstnären Lars Vilks hus för just terrorister. Jan Guillou påpekar att i USA har dubbelt så många under det här århundradet (sedan 2001) dött av högerextremistiskt våld än av islamistiska ”terrorister”. Men det är ”kampen mot terrorismen” som är viktig. Och situationen är den samma hos oss, men som sagt, det är fanatiska islamister som är hotet. Verkligheten är ju snarare att det är fanatiker av alla sorter som är hotet. Högerextrema fanatiker är ett större hot, men alla extrema fanatiker är ett hot. Älska din nästa såsom dig själv vore att valspråk att försöka sälja in – till alla!

USA:s flaggaI SVT:s Rapport i dag sändes ett inslag från en amerikansk vapenmässa som visade hur amerikanerna i dag fortfarande, hur obegripligt det än låter, stödjer de korkade amerikanska vapenlagarna. Och i en kommentar från Barack Obama kan vi se att även han sitter fast i att ”terrorism” är liktydigt med ”muslimsk terrorism”. Han påpekade att under samma tid som cirka 100 amerikaner dödats i terrordåd har 10.000 amerikaner skjutits ihjäl i andra skottlossningar. Är inte många av dessa massmord terrorism? Eller terrorism är liktydigt med islamskt våld?

Lämna en kommentar

Under USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s