Vad är mest ordningsstörande?

De Nya Gammelmoderaterna beslutade ju på sin riksstämma nyligen att man vill arbeta för att införa en möjlighet för kommunerna att besluta om lokala förbud mot tiggeri på speciella platser där det upplevs som att den allmänna ordningen störs. I mina lokala TV-nyheter i går såg jag med anledning av detta Moderaternas vice partiordförande (och deras starke man i Helsingborg) uttala sig om detta.

Helsingborgs stad– ”Det är viktigt att en kommun ska kunna fatta beslut om tiggeriet är ordningsstörande säger Peter Danielsson.

Han ger exempel på sådana platser som Knutpunkten (som är Helsingborgs kombinerade Centralstation, Färjeterminal och Busstation) och andra järnvägsstationer. Andra platser som nämnts är utanför affärer och på Kullagatan (som är Helsingborgs stora gågata). Däremot har jag aldrig riktigt förstått vad man från Moderaterna menar med ”ordningsstörande”. Handlar det om att tiggarna är otrevliga och stör förbipasserande? Eller är det så att det är så många som stannar upp och skänker en slant att det blir trafikstockning? Eller kanske menar man att tiggarna genom att antasta förbipasserande skapar ett irritationsmoment? Eller är det så enkelt som att förbipasserande tycker att det är så pinsamt att ett samhälle är så skapat att vissa ser som enda utvägen att tigga om pengar, och att dom ser det som ett ordningsproblem? Jag ska vara uppriktig, men jag har inte riktigt förstått vad som är ordningsstörande med en person som sitter i ett hörn med en kopp framför sig. Mer ordningsstörande än den försynta tiggaren i ett hörn är tillfälliga stånd som sätts upp av telebolag mitt på gågatan och vars försäljare hela tiden attackerar förbipasserande med en fråga om: – ”Vilket telebolag har du?” Eller kanske försäljarna av kosttillskott som ställt upp ett litet bord mitt i stora salen på Knutpunkten och erbjuder smakprov. Eller kanske det stora bageriet som ställt upp sitt stånd utanför livsmedelsbutiken och erbjuder smakprov med: – ”Ska du inte smaka?” Eller Livets Ord som står och delar ut flygblad. Eller… Alla dom här är mer ”ordningsstörande” än den försynta tiggaren sittande i en hörna. Eller Moderaterna menar att man från och med nu ska arbeta för att förbjuda alla dessa olika sorters tillfälliga stånd också? För moderaterna menar väl inte att det ”ordningsstörande” egentligen inte handlar om att det stör ordningen utan om att det är just romer från ett annat land som påminner Moderaterna om att vår värld fortfarande är ett rasistiskt klassamhälle? Även inom EU! Nu är det lyckligtvis så att det inte finns något stöd för dumheterna från några andra än från rasisterna inom Sverigedemokraterna. Och det kanske förklarar lite till!

Lämna en kommentar

Under Moderaterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s