Dagens citat

– ”Har vi verkligen den moraliska rätten att kräva att framtidens medborgare ska vakta våra radioaktiva bajspåsar i 100.000 år?

Avveckla kärnkraften

Avveckla kärnkraften

Sagt av fastighetsägaren, riskkapitalisten och konstnären Lennart Grebelius apropå att kärnkraftsindustrins lösning på det radioaktiva avfall man lämnar efter sig är att helt enkelt gräva ner det som en gåva till kommande generationer – och civilisationer. Varningskyltarna som berättar att radioaktivt och livsfarligt avfall är nedgrävt kommer att vara försvunna tiotusentals år innan avfallet inte är livsfarligt längre.

Samtidigt läser jag i dag en artikel i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga som gläds åt att den svenska tekniken att gömma undan det radioaktiva kärnavfallet genom att gräva ner det är aktuellt även för andra länder. De mer än 10 miljarder kronor som än så länge lagts ner på att hitta ett bra sätt att gömma undan skiten kanske kan bli intressant för flera. Fast det är ett intressant faktum att vi skapar skiten innan vi vet vad vi ska göra med den.

Kommer ni förresten ihåg folkomröstningen om kärnkraft. Det är 35 år sedan och vann gjorde alternativet som talade om ”avveckling med förnuft”. Det är långa 35 år!

Lämna en kommentar

Under Kärnkraft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s