Om moralens högborg

mcdonald

Den sanna McDonald

Det fria näringslivet anses ju på många håll vara en moralens högborg. I själva verket är det här som det verkliga fifflet och bedrägeriet frodas. Tjuvar och banditer flockas kring köttgrytorna när det finns en chans att tjäna en extra slant. Det handlar inte bara om små skurkar i obskyra små bedrägeribolag. Dom finns överallt inom det fria Näringslivet. I dagarna kunde vi läsa om att EU-kommissionen granskar hur multinationella McDonalds egentligen lurar de europeiska staterna på skattepengar genom att fiffla över vinsterna till Luxemburg, där man i stort sett inte behöver betala någon skatt alls på slantarna. Att med de Luxemburgiska skattemyndigheternas goda vilja föra över vinsterna till Luxemburg och sedan nästan inte alls skatta för dom där är ju inte direkt ett nytt fenomen för just McDonalds. Ett stort antal andra multinationella bolag har redan tidigare avslöjats för samma transaktioner.

McDonalds tillhörde en av de stora vinnarna på Högeralliansens bidragspolitik gentemot det svenska näringslivet. Den sänkta arbetsgivaravgiften tackade och bugade McDonalds för. Den sänkta krogmomsen likaså. Det blir ju bara ännu mer slantar över – som kan föras över till Luxemburg…

En lite äldre skildring av det här fenomenet är den här artikeln från Svenska Dagbladet om den avreglerade apoteksverksamheten i Sverige. Flera av den svenska privatiserade apoteksmarknadens bolag har moderbolag placerade i skattesmitarparadiset Jersey. Av dessa ägarbolag på Jersey har man lånat stora summor pengar som man sedan betalar ockerräntor på lånen för. På så sätt förs ett eventuellt överskott ut ur Sverige och istället till Jersey där man i stort sett slipper betala skatt för pengarna. För att något förenkla det kan man säga att dina skattepengar förs över till skattesmitarparadiset Jersey.

Ofta klagar man på att skatterna är för höga för bolagen. Ett faktum är att de svenska företagsskatterna är INTE exceptionellt höga. Inom EU har t.ex. nio länder högre skattetryck för företag än Sverige. T.ex. Italien, Frankrike, Belgien, Österrike och Spanien. I botten ligger stater som Kroatien, Luxemburg och Cypern.

Lämna en kommentar

Under Skattefusk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s