KU = Komiska Utskottet

AllianskomikKonstitutionsutskottet är enligt Wikipedia: – ”Ett utskott i Sveriges riksdag med uppgift att bereda frågor och väcka förslag av konstitutionell och förvaltningsrättslig betydelse, samt att granska statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning.” Det vi medborgare främst hör om KU är när olika riksdagsledamöter anmäler något till KU eftersom man anser att ett statsråd misskött ett ärende. Att bli anmäld kan säga en del om hur man sköter sitt ärende, men det kan också säga en del om den som gör anmälan. Just nu har den svenska Riksdagen en opposition som inte har något egentligt att komma med, så det har utbrutit rena inflationen i KU-anmälningar. Under januari månad gjordes det fler KU-anmälningar än sammanlagt under de 10 senaste månaderna. Under den senaste årsperioden (redovisningsperioden löper från februari till januari) kom det in totalt 48 anmälningar. Detta är en ökning med mer 50% sedan förra årsperioden (från 31 till 48). Och det är just senaste månaden som utmärker sig. Under den senaste månaden kom 26 av de 48 anmälningarna, av dessa kom 23 under den sista veckan. Det har helt enkelt blivit trams av det hela. Det är uppenbart att vi har en högeropposition som inte har något att komma med – förutom tramserier.

3 kommentarer

Under Konstitutionsutskottet

3 svar till “KU = Komiska Utskottet

 1. Andreas Norlén

  Man kan tycka att 48 KU-anmälningar låter mycket, men om man tittar på en längre period kan man konstatera att antalet KU-anmälningar brukar pendla mellan ca 20 och ca 40, vilket framgår om man går igenom hur många KU-anmälningar som KU haft att hantera de senaste elva åren.
  Antal anmälningar som behandlats av KU respektive riksmöte:
  2005/06: 43
  06/07: 42
  07/08: 42
  08/09: 35
  09/10: 33
  10/11: 28
  11/12: 20
  12/13: 22
  13/14: 21
  14/15: 31
  15/16: 48
  Som ordförande i KU tycker jag att det här ger en mer relevant bild av utvecklingen över tid än att räkna antalet anmälningar en viss månad och säga att det är mycket mer än en viss annan period. Det framstår för mig som rimligare att ha längre jämförelseperioder.

 2. Moderaterna kan ju hitta på fler jobbskatteavdrag, så nu får det bli KU-anmälningar istället. 🙂

  Trams var ordet!

  /Skvitt

 3. Ping: Oj då | Sven Tycker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s