MUF oroas

2009 drev Högeralliansregeringen med Försvarsminister moderaten Sten Tolgfors, med minst möjliga majoritet 153-150, igenom det s.k. Försvarsbeslutet 2009. Det mest uppenbara i det beslutet var att man avskaffade det svenska värnpliktsförsvaret som Sverige haft ”sedan urminnes tider” och istället införde en yrkesarmé som idolerna i USA har. Däremot har t.ex. alla våra nordiska grannar behållit värnpliktsförsvaret kanske ska påpekas. Allt sedan dess har den svenska Försvarsmakten haft problem med att kunna rekrytera soldater, och bristen på personal är ett stor problem. Stödet för yrkesarmén var inte överväldigande när de Borgerliga tvingade igenom det hela och sedan dess har stödet minskat ytterligare. De undersökningar som gjorts visar att en stor majoritet av svenskarna vill avskaffa yrkesarmén och återinföra någon form av värnplikt igen. Och detta oroar tydligen starkt det Moderata Ungdomsförbundet.

Lägg yrkesarmén i soptunnan

I ett debattinlägg i tidningen Dagens Industri går därför MUF:s förbundsordförande Rasmus Törnblom ut i kamp för yrkessoldaterna (detta är ju ett perfekt media för debatt om den svenska försörjningen av soldater). Den gode Rasmus har insett att svenska ungdomar inte vill bli yrkessoldater. Det är inte den mest lockande yrkeskarriären för de flesta normalt sinnade ungdomar helt enkelt. En av invändningarna mot yrkessoldater är att det riskerar att locka fel typ av ungdomar som man tvingas tacka Nej till medan rätt sorters ungdomar inte är intresserade. Dessa invändningar nämner dock inte Rasmus Törnblom. Det handlar istället om att de ekonomiska villkoren för yrkessoldaterna är för dåliga. I och för sig är det ju kul att moderater argumenterar för högre löner och bättre anställningsvillkor och inte bara jobbar för sänkta löner och sämre anställningsvillkor. Rubriken på MUF:s förbundsordförandes alster är: – Ge soldaterna gratis studielån. En kanske utmärkt idé för många yrkesområden där det också är problem med personalförsörjningen. Personer som väljer att arbeta inom sjukvård och annan form av vård kanske skulle erbjudas bättre löner, bättre anställningsvillkor och bättre villkor för sin yrkesutbildning? Vad säger du Rasmus, kommer det ett debattinlägg med dom kraven också?

Varför inte bara inse att beslutet om yrkesarmé var dåligt när det fattades. För att sedan dess ha blivit ännu sämre, och istället har det blivit ännu mer uppenbart att det var ett korkat beslut från allra första början. Avskaffa yrkesarmén och återinför värnplikten! Låt ALLA göra en värnplikt och lära sig att försvara vårt land, vårt samhälle och våra medborgare. Det handlar inte bara om att lära sig skjuta med k-pist på ryssar utan lika mycket om att kunna göra insatser vid katastrofer, vid olyckor och allt annat som händer. Det var inte kul att göra lumpen, men om jag undantar att jag fick lära mig skjuta med en k-pist så lärde jag mig en massa annat. Satsa på det och glöm prestigen. Beslutet om yrkessoldater var fel då och är ännu mer fel nu!

Lämna en kommentar

Under Värnplikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s