Hur man än vänder sig har man röven där bak

Jag har under dagen njutit av högsommarvärmen och tillsammans med min son tagit en lång promenad utefter Landborgen i Helsingborg. Något som kan rekommenderas både för helsingborgare och besökare. Som republikan gick naturligtvis inte promenaden ända ut till Sofiero slott, men det blev en dryg mil sammanlagt ändå. Det visade sig att ett par styva jeans inte var den rätta benbeklädnaden en så’n här dag med högsommarvärme. Jag har fått skavsår i röven! Jag tänkte först fortsätta att tycka till om detta som ämne för dagens blogg. Men kunde snabbt konstatera att det kanske skulle blivit lite för intimt. Men, jag kan i varje fall konstatera att det har sina nackdelar med högsommarvärme i början av maj.

Säg Nej till NATO

Istället får det bli funderingar och tyckerier angående den svenska Alliansfriheten och ett eventuellt NATO-medlemskap. I en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterade för några dagar sedan några forskare och professorer att för första gången har en undersökning visat på att fler svenskar vill att Sverige går med i NATO (38%) än som säger Nej till en svensk ansökan om medlemskap (31%). Det är alltså första gången som den här undersökningen visar att fler vill gå med än som vill att Sverige står utanför. Men, som jag skriver i rubriken. Hur man än vänder sig så har man rumpan där bak. Ty samtidigt som alltså fler svenskar vill gå med i NATO än som vill hålla sig utanför NATO så vill en klar majoritet (60%) att Sverige ska förbli Alliansfria! Det här är intressant. Frågan är vad man kan läsa ut av det här. Vad vill egentligen svenskarna? Vet svenskarna inte vad Alliansfriheten egentligen innebär? Vet dom inte vad ett svenskt medlemskap i NATO i realiteten innebär? Eller, är det egentligen så enkelt som att man inte ska lita allt för mycket på opinionsundersökningar?

Skapa fred istället

Publiciteten i andra media efter debattartikeln handlade, i enlighet med den NATO-kampanj som just nu förs i svensk media, mest om att undersökningen för första gången visat på att det är fler som vill gå med än som vill stanna utanför. Att en tredjedel inte vet alls var man ganska tysta om. Att en majoritet fortfarande vill bevara Alliansfriheten nämndes mest som något underligt, som kuriosa. Debattartikeln handlade just om ifall svensken egentligen är medvetna om vad dom svarar och vad svaren egentligen innebär. I en mycket intelligent kommentar funderar Margot Wallström över vilka effekter det skulle få om Donald Trump snart väljs till USA:s president. På sin väg mot makten har han ju nu kommit så långt att han blivit det republikanska partiets kandidat i det kommande presidentvalet. Vill verkligen svenska folket att den svenska militären ställs under Donald Trumps befäl för att skydda Erdogans diktatur i Turkiet eller den högerextrema regimen som just nu arbetar hårt på att avskaffa den konstitutionella demokratin i Polen? I Warszawa har i dag en kvarts miljon människor demonstrerat för demokratin och emot regeringens planer.

Men, faktum är att svensk media i dag driver en hård och enveten kampanj för att slutgiltigt avskaffa den svenska alliansfriheten och bana vägen för en svensk slutgiltig anslutning till USA:s NATO. Vi behöver inte förbinda oss att försvara Turkiet och vår traditionella rysskräck är överdriven.

Lämna en kommentar

Under NATO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s