Jag gör det helt gratis

När man läser tidningarnas och andra kommentatorers kommentarer till olika väljarundersökningar är det (nästan) alltid lika spännande att fundera över vilken förändring som olika kommentatorer, rubriksättare osv tycker är det viktigaste att koncentrera sig på. Detta säger mer om rubriksättare, eller vem det nu är, än vad det egentligen säger om själva resultatet av undersökningen. Vad är t.ex. det mest spännande och uppseendeväckande med SCB:s nya undersökning som publicerades i dag?

Den stora vinnaren i SCB:s undersökning sedan förra SCB-undersökningen i november förra året är Socialdemokraterna som får 24,7% (+1,9). De andra två partierna som har ökningar är Vänsterpartiet på 6,8% (+1,3) och Moderaterna som får 24,7% (+1,2). Det är alltså dessa tre partier som ökar. Alla andra partier minskar, mer eller mindre.

Största förloraren är Sverigedumokraterna som får 17,3% (-2,6). Vilket är en större minskning än alla de andra förlorarna har tillsammans. Miljöpartiet får 4,7% (-1,2). Övriga minskningar är små, Centern som får 6,1% (-0,4), precis som Kristdemokraterna som får 3,1% (-0,4) medan Liberalerna får 5,4% (-0,1). Sammanlagt får det Rödgröna blocket S+Mp+V 41% (+2,0) medan de fyra Borgerliga partierna får 39,3% (+0,3).

Vad koncentrerar sig då rubriksättarna på? Svenska Dagbladet gläds över att Miljöpartiet fortsätter att tappa stöd. I Expressen däremot tror K-G Bergström att Stefan Löfven är glad. Själv tvivlar jag på att Stefan Löfven är glad, däremot kanske han drar en suck av lättnad över att kanske botten har passerats. Jag för min del tror att den som är mest ledsen är Ebba Busch Thor. Hennes högervridning av Kristdemokraterna har inte gett något som helst utslag för partiet. Tvärtom! Det här är den sämsta siffran för partiet i SCB:s undersökningar på evigheter. Jag undrar när man inom KD ska inse att partiet har förlorat sitt existensberättigande. Partiet kan fortfarande räddas av andra borgerliga väljare som stödröstar för att rädda partiet kvar i Riksdagen. Men, om grundstödet blir för lågt finns ju risken att stödrösterna inte räcker till utan bara resulterar i att ännu fler röster blir bortkastade när partiet vid nästa val åker ur riksdagen. Saknade av få.

Jonas Sjöstedt har fortsatt anledning att glädjas. Partiet befäster sin ställning som det största av partierna under de tre stora. Sedan kan man som en del kommentatorer tycker, anse att möjligheterna inte är uttömda till fortsatt tillväxt.

Miljöpartiet drar nog en suck av lättnade över att förlusterna i undersökningen inte var större. Anna Kinberg Batras högervridning av Moderaternas linje med en tydlig satsning på att återvinna invandrarkritiska sverigedumokrater har haft en mindre effekt. Men partistrategerna hade nog hoppas på ännu bättre. Jag tror faktiskt att en del moderata sympatisörer undrar över kovändningen i många frågor från Fredrik Reinfeldts helt annorlunda parti. Centern och Liberalerna har nog accepterat att dom inte är något annat än småpartier som harvar på kring 5- till 6-procentstrecket och strax över och som stödpartier till Moderaterna. Den intressanta frågan är vilket existensberättigande dom har. Jan Björklund och Liberalerna kan ju fortsätta likt en gammal stenkaka som hakat upp sig med att upprepa Skolan, NATO och Kärnkraft. Men bryr sig väljarna? Annie Lööf har svårt för att få en centerprofil på Centerpartiet. Är partiet ett grönt parti med intresse för landsbygdens folk eller är man helt enkelt bara ännu ett nyliberalt högerparti för storstadsbor styrda av någon form av Stureplansmaffia? Jag tror inte dom vet vad! Rent allmänt är jag förvånade över att de Borgerliga partierna inte kan komma ur ”gnällstadiet”. När man lyssnar på kvartetten så låter det som om den svenska ekonomin håller på att krascha totalt. Medan verkligheten ju är den att svensk ekonomi går riktigt bra. Fler och fler får jobb, exportindustrin jobbar på och antalet sysslolösa minskar. Den svenska ekonomin är bland EU:s bästa. Men Anna, Ebba, Annie och Jan gnäller som fyra megafoner.

Slutligen Sverigedumokraterna. Dom ska nog dra en suck av lättnad över att förlusterna inte är större. När man nu inte är ensamma som gnällparti så borde ju faktiskt väljarna föredra någorlunda seriösa partier och inte bara ett parti vars företrädare till stor del består av knäppgökar, klavertrampare och så’na som egentligen inget begriper bara dom får sprida sina rasistiska villfarelser. Jag tror nämligen inte på att de flesta SD-supportrarna egentligen är rasister utan dom har bara blivit lurade av det allmänna gnället och känner rädsla för det okända.

Hur som helst är det alltid lika spännande att läsa SCB och andra väljarundersökningar och kommentarerna till dessa. Tänk att man kan få så bra betalt för att kommentera siffrorna när jag kan göra det helt gratis…

Lämna en kommentar

Under Väljarundersökningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s