Tre korta funderingar

* Svenska Dagbladet avslöjar i dag att Finansinspektionen i ett hemligt PM haft synpunkter på att Nordea systematiskt underskattat riskerna med sin utlåning till företag och därför egentligen saknar 80 miljarder kronor som dom kan tvingas plocka in på något sätt. Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos klassiska: ”Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det.” Det kanske är vi 80% idioter som blir lurade till slut på våra slantar när dom där 20% misslyckas, med hjälp av Björn Wahlroos?

** I morgon röstar britterna om sitt fortsatta medlemskap i EU. En folkomröstning som beror på ett taktiskt klavertramp från britternas konservativa premiärminister David Cameron. Han räknade med att vinna folkomröstningen utan problem, men genom att utlova en folkomröstning skulle en massa interna problem lösas. Nu har vi fått en ganska ful folkomröstningskampanj där argumentationen (i varje fall om man ska tro på rapporteringen hos oss) varit riktigt usel. Som starkt kritisk mot EU känns Brexit-anhängarnas argumentation vidrig. Och Bremain-anhängarna är inte mycket bättre. Jag skäms över politiker! Till Midsommarhelgen vet vi. Fast egentligen vet vi inte då heller. För vinner Brexit återstår åratal av förhandlingar.

*** 86% av alla flyktingar finns i den fattiga världen. Inget västland tar sig in på 10-i-topp för att ta emot flyktingar. Samma gäller att ta emot antalet flyktingar i förhållande till sin rikedom. Här ligger också afrikanska stater och stater i Mellanöstern i topp. När det gäller att ta emot antalet flyktingar i förhållande till egna innevånare leder Libanon som har 183 flyktingar per 1000 innevånare. Sedan kommer Jordanien med 87. Sverige beslutade i går om att införa regler som är bland de strängaste inom EU. Vi ligger på 9:e plats med 17 flyktingar per 1000 innevånare. Vi har varit duktiga i förhållande till våra ”vänner” i EU. Men det är fortfarande grannarna som tar det verkliga ansvaret. Och när vi bygger taggtråd, murar och byråkratiska hinder får dom ta ett ännu större ansvar medan vi slipper. Jag skäms! Och den Europeiska Unionen borde skämmas öronen av sig! Egentligen är EU ett stort fiasko (och inte bara i denna frågan…)

Lämna en kommentar

Under EU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s