Vardagsrasismen

Svensk kartaDet är den vanliga vardagsrasismen som ofta är den värsta för de som blir utsatta. I dagarna har vi kunnat läsa lite om bussresenärer som blir utsatta. Det var asylsökande Mohamad Al-Hariri som skulle gå på bussen vid sin hållplats på Öland men busschauffören vägrade släppa på honom. Mohamad och en vän körde ikapp bussen och när Mohamad steg på tog han också ett foto på chauffören med sin mobil. Något som chauffören inte gillade utan stannade efter ett litet tag och gick och krävde mobilen från Mohamad. När han vägrade började chauffören slå på honom. En vän filmade hur chauffören slår honom, knäar honom och skriker ”jag hatar era jävla svin!”. När filmen spreds slutade det med att chauffören fick sparken, han var uppenbart inte lämplig för ett serviceyrke.

Men det är tyvärr inte helt ovanligt förekommande. Vi kan läsa om Samuel som berättar att där han bor på Österlen är det en viss chaufför som helt enkelt bara kör förbi när han står och väntar på bussen om han står där ensam. Samuel berättar att det är flera som drabbas av samma sak av en viss chaufför – under förutsättning att det inte står en ”vanlig” svensk också och väntar. Det HÄR är den vardagsrasism som vi svenskar inte märker. Nu har man polisanmält busschauffören, och får stöd från andra byinnevånare som intygar det hela.

Man har fått höra berättas om att man till exempel får stå och vänta förgäves på betjäning i en affär. Det ska dock påpekas att detta hör till undantagen. Som t.ex. Samuel berättar, alla dom andra är trevliga och servicevänliga mot ALLA. Precis som man ska vara i ett serviceyrke. Alla ska behandlas lika.

Lämna en kommentar

Filed under Rasism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s