Det blev sämre

Utförsäljningen av apotekEn undersökning som gjorts av forskare vid Uppsala universitet visar att både personalen och kunderna anser att det blivit sämre efter privatiseringen av apoteken. Trots att det blivit fler apotek berättar kunder som är beroende av receptbelagda mediciner att det blivit svårare att få tag på medicinerna. Lagerhållningen av medicinerna har helt enkelt försämrats sedan målet blivit att gå med så stor vinst som möjligt istället för att ge kunderna service. Även personalen i form av farmaceuter är missbelåtna. De nya kommersiella apotekskedjorna har som mål att sälja så mycket som möjligt. Det är då mer lönsamt att sälja skönhetsmedel och andra former av storsäljare. Att hålla mindre efterfrågade, men kanske livsviktiga, receptbelagda mediciner i lager är mindre lönsamt. Aftonbladet.

De flesta forskarna menar att detta var en effekt som man borde ha kunnat förutse. Men de politiker som drev igenom ”reformen” hade inte servicen som mål utan istället principen att det skulle privatiseras för privatiserandets egen skull. Arbetaren

”Omregleringen i sig visade sig vara målet. Man ville inte ha ett statsägt apoteksmonopol, helt enkelt, av ideologiska skäl.” Kristin Wisell, utredare.

Lämna en kommentar

Under Privatisering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s