Skatter för oss och för andra

Just nu är upprördheten inom högerborgerliga kretsar stor över att vår Rödgröna regering låter brytpunkten för statlig skatt ligga kvar vid 35.850 kronor i månaden istället för att höja den efter inflationen. Det får alltså till effekt att de som passerar en månadsinkomst på dessa dryga 35.000 kommer att få betala även statlig skatt. Vilket ju naturligtvis är en ren skandal. Tänk att behöva betala skatt till den hemska Staten och finansiera en militärmakt till exempel. Själv ligger jag långt under detta så jag behöver ju inte oroa mig utan nöjer mig med att betala till Åstorps kommun och till Region Skåne. Dessa stackars ”normalinkomsttagare” som nästa år kommer att få betala kanske ända upp till 100 kronor mer i skatt varje månad kommer naturligtvis att drabbas av svåra problem med ekonomin och att finansiera alla nödvändiga utgifter som två resor till Thailand varje år, en ny bil varje år för att inte tala om nya 50″ TV-apparater i alla vardagsrummen. Jag tycker verkligen synd om er som får en skattehöjning med 100 kronor – om ni får er inkomst höjd över 36.000 i månaden. Stackars pojkar och flickor!

Däremot tycker jag det är lika gott åt alla pensionärer som får bidra med mer till samhället än den som jobbar och tjänar lika mycket. Dom här gamlingarna eller sjukpensionärerna bidrar ju inte till samhällets uppbyggnad på annat sätt än att betala lite extra skatt. Jag tycker faktiskt att moderaten Anders Borg tänkte helt rätt när att valde att bestraffa sjuka, gamla och arbetslösa med extra straffskatt. Jag vill dock förbereda min trogna läsekrets på att jag kommer att ändra åsikt på den här punkten när jag om ett halvår blir pensionär. Vi är ju alla lite egoister. För det är väl där hela tanken med ”Jobbskatteavdrag” ligger. Eftersom införandet gjordes av politiker som jobbar struntar dom väl totalt i sjuka (dom bara simulerar), arbetslösa (dom är bara lata) och gamlingar (dom har gjort sitt). För hade det handlat om ren rättvisa så skulle väl inte skatten på så kallade arbetsfria inkomster (kapitalinkomster) vara lägre än arbetsinkomster?

Jag ber er som läser detta att observera att det är ett litet försök att vara ironisk. Uppriktigt sagt tycker jag faktiskt att det ligger lite i Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt Twitter: – ”Moderaterna riggade skattesystemet för de rika. Nu är det dags att göra något åt det. ” Tyvärr kan vi inte förvänta oss så mycket. Men kanske några små steg i rätt riktning i varje fall.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under skatter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s