På det tredje ska det ske

Ibland gäller det att bara ha tålamod. Den moderata Riksrevisionsskandalen har nu slutligen skördat sitt tredje offer. Nu har alla de tre Riksrevisorerna tvingats avgå (alla tre moderater) sedan dom klantat till det för sig genom att anställa sina släktingar och moderata kollegor och skyddat sina moderata vänner från kritik. Margareta Åberg var den som höll ut längst, men hon har nu också insett att det inte fanns någon annan utväg än att ställa sin plats till förfogande. Att media i allmänhet hållit tyst om att det hela är en moderat skandal är egentligen riktigt anmärkningsvärt. Jag tvivlar på att våra journalister hållit tyst om kopplingar till Socialdemokraterna eller Miljöpartiet om det varit fd statssekreterare från S eller Mp-departement som anställt sina egna partikamrater och hjälpt sina egna partikamrater från kritik. Men nu var det alltså moderater – så det har varit tyst om den kopplingen. Margareta Åbergs allra sista insats verkar vara en debattartikel i Dagens Industri i dag (uppenbarligen skriven innan hon insett att hon måste avgå) där hon argumenterar för att privatisera delar av Teracoms verksamhet. Helt i linje med moderat politik alltså.

Riksrevisionen

I Svenska Dagbladet argumenterar förra chefen för Riksrevisionen, Inga-Britt Ahlenius, för att det var helt rätt att alla tre Riksrevisorerna tvingats lämna sina poster. För övrigt tycker jag att hon uttrycker det hela bättre än vad jag själv skulle fått ihop det:

”Jag menar att det här är helt katastrofalt för förtroendet för myndigheten. Jag tycker att det är upprörande och chockerande att tre personer med långvarig erfarenhet från höga ämbeten i staten så till den milda grad missbrukar förtroendet att sitta som chefer för den här centrala institutionen. Det är märkligt och konstigt”.

Det kommer att ta tid innan vi har återfått förtroendet för Riksrevisionen. Den myndighet som det faktiskt är allra viktigast att vi litar på. Det är ju dom som ska se till alla andra myndigheter sköter sig så att vi kan lita på dom.

Lämna en kommentar

Under Riksrevisionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s