Siffernisse tycker till

En gång i månaden presenterar Sveriges Radios Ekoredaktion en sammanvägning av ett antal av de olika väljarundersökningar som görs. Vägningen för september har nu gjorts och presenterats. Vi kan i denna sammanvägning notera att alla de tre partierna på den Rödgröna planhalvan har små uppgångar sedan förra månaden. Socialdemokraterna får 26,9% (+0,3), Vänsterpartiet får 7,6% (+0,2) och Miljöpartiet får 4,6% (+0,3). På den Borgerliga planhalvan är nog inte mungiporna lika positiva. Moderaterna får 24,5% (-0,9), Centern får 7,6% (-0,2), Folkpartiet står helt stilla på 5,0% medan Kristdemokraterna ligger kvar en bit under strecket på 3,3% (+0,1). Medan de tre Rödgröna partierna går upp 0,8 procentenheter så tappar alltså de fyra Borgerliga partierna 1,0 procentenheter. Avståndet mellan blocken minskar alltså och är nu 40,4% – 39,1%. Skulle månadens förändring fortsätta även nästa månad kommer det Rödgröna blocket då att bli störst. Vilket man skulle bli i Riksdagen med dessa siffror också eftersom Kristdemokraterna skulle åkt ut. Sverigedumokraterna skulle fått en mindre uppgång till 17.4% (+0,4).

Det ska påpekas att i december 2015 hade SD sin högsta notering med 20,0%. Sedan innan sommaren har SD valsat runt kring 17%. Socialdemokraterna har gått upp ett par procent sedan årsskiftet medan främsta konkurrenten Moderaterna ligger på ungefär samma siffror som vid årsskiftet, då man var större än Socialdemokraterna. Vi kan av tabellen notera att senaste gången Kristdemokraterna låg över spärren var i februari 2015. Sedan dess har det gått utför. Vänsterpartiet har sedan riksdagsvalet 2014 sakta men säkert ökat från 5,7% till 7,6%. Detta medan Miljöpartiet haft en stadigt nedåtgående trend från riksdagsvalets 6,9% till dagens 4,6%. Folkpa… f’låt Liberalerna fick i riksdagsvalet 5,4% och har sedan dess haft en toppnotering i dec 2015 på 6,3%, men sedan har det gått utför till dagens 5,0%. Centern har haft en uppåtgående trend sedan valet 2014 då man fick 6,1%. En trend som började redan i början av 2014 då man under en lång period hoppade runt kring 4%-spärren.

Vilka slutsatser kan vi då dra av hur det kan komma att gå vid nästa val? Egentligen inga alls! Ett val med dessa siffror skulle ju göra de Rödgröna större än de Borgerliga, precis som nu. Men, det är nästan 2 år till, så mycket kan hända. Alltså säger en sådan här undersökning inte ett dugg, det är mest strunt alla de kommentarer och spekulationer som både proffs och amatörer (som jag) kommer med. Men det är kul!

Lämna en kommentar

Under Väljarundersökning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s