Kanske ligger det något i Jan Björklunds tankar

Folkpa… f’låt Liberalernas ledare Jan Björklund tycker uppenbarligen att det varit tyst om honom länge. Ett felaktigt avgångsrykte, som tydligen byggde på tekniska problem i Riksdagshuset datorer (!?!), gav honom lite publicitet. Men, uppenbarligen tyckte han inte att detta räckte. Alltså gick Jan Björklund i dagarna ut med förslaget att partierna måste förbereda sig för att det kanske skulle bli tvunget med en stor koalition mellan de fyra Högerallianspartierna och Socialdemokraterna eller Socialdemokraterna + Moderaterna efter nästa val. En tanke som uppenbarligen fick hans borgerliga partiledarkollegor i M, C och Kd att gnugga sig en extra gång i ögonen för att vara säkra på att dom var vakna och inte drömde. Egentligen har väl alla dom andra partierna helt avfärdat tankarna med undantag för Socialdemokraterna som i varje fall inte helt avfärdade tankarna utan menar att det kanske är en tänkbar lösning beroende på utfallet av valet.

Visst är det för tidigt i dag att resonera om hur en regering ska se ut efter nästa val. Men, väljarna har faktiskt också rätt att få veta hur partierna resonerar om läget efter valet inte skapar en självklar regeringslösning. För främst borgerliga väljare har det ju faktiskt stor betydelse att veta hur deras partier ställer sig till eventuellt samarbete med Sverigedumokraterna efter valet. Skulle de Rödgröna få majoritet i Riksdagen är utseendet på regeringen ganska självklar. Skulle de fyra borgerliga partierna få majoritet är också utseendet ganska självklart. Men detta är resultat som inte ser så sannolika ut. Hur ska de borgerliga partierna resonera om de Rödgröna blir större än de borgerliga, men utan majoritet (det vill säga som nu)? Hur tänker de borgerliga resonera om dom blir större än de Rödgröna, men inte med egen majoritet? Tänker man göra sig beroende av Sverigedumokraterna? Om de Rödgröna är störst men utan majoritet, kommer man att med hjälp av Sverigedumokraterna fälla en sådan regering? Jag tror att många borgerliga väljare vill veta hur tankarna går inom de fyra partierna. Centern och Folkpartiet har klart deklarerat att SD ska hållas på armlängds avstånd. Men både Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor vacklar när dom pressas. Stora grupper av deras väljare gör sig gärna beroende av SD. Men hur tänker ledningen? Jag tror att väljarna vill veta innan dom lägger sin röst.

Hur som helst så måste vi veta valresultatet innan vi kan avfärda många lösningar. Åker Kristdemokraterna ut? Åker kanske till och med Miljöpartiet ut? Lyckas Feministiskt Initiativ ta sig in? Jag tror att vi ska vänta tills valresultatet är klart innan vi avfärdar många lösningar. Ingen vill ha en blocköverskridande lösning, men kanske är detta den minst dåliga lösningen beroende på valresultatet. Kanske är detta mindre dåligt än att ge inflytande till populistiska rasister och halvnassar i Sverigedumokraterna!

Lämna en kommentar

Under Jan Björklund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s