Demokrati

Vi har fått en ny debatt om valhemligheten, eller bristen på valhemlighet, sedan det läckt ut att en utredning är på väg att ändra på hur det ska se ut i våra vallokalerna. I dag är det ju så att det utanför vallokalen (oftast) står representanter för de olika partierna och delar ut valsedlar för sina partier. Innan valet får man också i allmänhet hemskickat valsedlar i posten från de olika partierna. Inne i vallokalen finns det bord där den som ska rösta kan ta en eller flera valsedlar om hen inte redan har försett sig. Därefter går man bakom ett bås där man i ensamhet, utan insyn, ska kunna välja att stoppa i de valsedlar man vill använda. Valhemligheten skyddas enligt teorin genom att man kan förse sig med valsedlar INNAN man kommer till vallokalen eller också kan man ta för flera partier i vallokalen. Sedan använder man de man vill i hemlighet inne i valbåset.

Gå och rösta

Nu pekar det mot att utredningen istället ska föreslå att alla valsedlar ska finnas i fack inne i valbåset. När man kommer bakom skärmen kan man alltså i lugn och ro och utan insyn välja valsedel för det parti man vill välja att rösta på. Detta innebär att det blir nödvändigt med nya valbås att köpa in eftersom det kommer att krävas att dom är mycket större. Det ska få plats med många olika valsedlar för alla partier och dessutom för flera val.

En annan ändring är tydligen att valsedlarna förutom partiets namn också ska förses med partibeteckning. För vissa med synproblem och liknande problem har det tydligen visat sig vara problem att hitta rätt mellan socialDEMOKRATERNA och sverigeDEMOKRATERNA t.ex. Det uppges ha funnits dom som varit på väg att välja fel, och kanske de som röstat fel.

Om det är en fördel eller inte har jag en tveksam inställning till. Jag tycker att för den som vill hålla på sin valhemlighet så finns det stora möjligheter redan i dag. För oss valförrättare blir det en ännu viktigare uppgift att städa bakom valskärmarna. I dag får man regelbundet städa bort alla överblivna valsedlar. I fortsättningen gäller det att ständigt hålla koll så att inte valsedlar försvinner, göms undan eller annan form av ”fusk” eller dumheter!

Uppriktigt sagt så tycker jag att ett mycket större demokratiproblem är det faktum att en så stor andel av f.d. regeringsledamöter så snabbt efter uppdraget i regeringen får ytterst välbetalda jobb inom näringslivet, hos näringslivets lobbyingföretag eller intresseorganisationer. Man går från ett välbetalt arbete till ett ännu bättre betalt arbete. Vad är det man tar med sig? Vilka insiderkunskaper är det som näringslivet är villiga att betala höga löner för att komma över? Eller är det helt enkelt så att en del regeringsledamöter redan INNAN dom lämnar regeringen har börjat ”jobba” för ”den andra sidan”. Bara misstanken att detta kan ske tycker jag är ett tillräckligt skäl för att införa regler. Det måste alltså införas någon form av karens som ska gå från det man lämnat regeringen tills man får börja jobba för ”motparten”. Du får alltså inte börja jobba för t.ex. Visita eller liknande förrän kanske ett år gått osv. DETTA är ett stort demokratiproblem. Ta tag i det istället!

Annonser

3 kommentarer

Filed under Demokrati

3 responses to “Demokrati

  1. kao

    Har alltid undrat hur det ö.h.t. kan vara ok att en politiker kan gå över direkt till att arbeta för näringslivet med all den, ibland ytterst känsliga info man har med sej i ryggsäcken från politikertiden. Det luktar förräderi…! Dessutom är det ytterst skamligt.
    // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s