Världens ledande demokrati – demokrati i förfall

USA brukar ju anses vara ”världens ledande demokrati”. En intressant fråga är hur den demokratin egentligen mår. Ordet ”demokrati” kommer från grekiskans demos som betyder folket, och kratos som betyder styre. Demokrati betyder alltså folkstyre. Hur mycket folkstyre är det då i världens demokratier? Hur mycket demokrati är det i det som kallas den ledande demokratin? Ett demokratiskt val brukar kännetecknas av att den som har stöd från folket styr. Förenklat så kräver en demokrati att det hålls fria val, och att den som vinner valet sedan får styra. Sedan är detta naturligtvis en grov förenkling. För att ta det svenska demokratiska systemet så har vi ju t.ex. en begränsning av partiernas storlek. För att kunna bli representerade i Riksdagen krävs att partiet får minst 4% av rösterna. Detta är naturligtvis en begränsning i demokratin. Men, en begränsning som politikerna valt för att skapa en demokrati som blir hanterbar. Det var länge sedan ett parti i Sverige ensamma fick mer än 50% av väljarna. Alltså krävs det ofta olika former av koalitioner och förhandlingar för att kunna styra. Denna typ av koalitioner kräver eftergifter från olika partier från deras löften i valet. Detta är naturligtvis en begränsning av demokratin. En fungerande demokrati kräver dock att så många som möjligt medges möjlighet till inflytande och att sedan någon form av majoritet får ansvar för styrandet.

USA-flagga

Det är här vi kommer in på Västvärldens ledande demokrati – USA. Är detta en fungerande demokrati? Det nyligen avgjorda presidentvalet hade ett valdeltagande på lite drygt 50%. Det vill säga nästan varannan amerikan med rösträtt gick inte och röstade. Är det då en fungerande demokrati? För normala demokratier skulle ett så lågt valdeltagande föranleda våldsamma diskussioner hur man ska göra för att få folk att rösta. I USA är det normalt! Valsystemet i USA är också så konstruerat att den som får flest röster inte nödvändigtvis blir vinnare i valet. I det nyligen avslutade valet fick Hillary Clinton närmare 2 miljoner fler röster än vad Donald Trump fick. Trots detta ”vann” alltså Donald Trump valet. Detta beror på systemet med att man väljer egentligen elektorer och inte president. Där den som får flest röster i en delstat får alla elektorer som finns i den delstaten. Det är inte första gången vinnaren förlorat valet. Och om man inte ändrar system kommer det att hända fler gånger.

USA-karta

Vad gör man då i USA för att förbättra demokratin? Ingenting! Valet i USA hålls en vanlig vardag vilket får till resultat att många helt enkelt inte kan få ledigt från jobbet för att rösta. Det finns inte tillräckligt med vallokaler. Man kan få vänta i timmar på sin tur. Många grupper har inte rösträtt, något som varierar från delstat till delstat. Sitter man i fängelse har man inte rösträtt (USA är det land i världen med flest fångar). I många delstater får man aldrig rösta om man någon gång suttit i fängelse. Man måste ha en fast adress i många delstater för att få rösta. Det finns mängder med inskränkningar som gör att valdeltagandet i själva verket ligger under 50% av de som i de flesta andra demokratier skulle haft rösträtt. Dessutom kan valet var mycket komplicerat. Samtidigt med presidentvalet hålls många olika lokala och regionala val. Dessutom kan det vara ett stort antal mer eller mindre viktiga folkomröstningar. Det kan vara en hel liten bok där man ska kryssa för på olika ställen hur man röstar. I korthet kan man säga att USA faktiskt inte är en fungerande demokrati. De flesta länder som kallar sig demokratier har en mycket bättre fungerande demokrati. Det är dags för USA att bygga om sitt valsystem om man ska ha rätt att fortsätta kalla sig ”Världens ledande demokrati”. Sedan är det ett faktum att fullständig demokrati är en utopi. Något som är omöjligt. Vi kommer alltid att ha inskränkningar i rätten att rösta. Ålder är ett sådant exempel. Men man kan ha ett system som strävar efter en så väl fungerande demokrati som möjligt.

Observera att jag inte med ett ord nämnt det faktum att det är pengarna som i verkligheten styr, inte folket. Dagen efter att Donald Trump hade utropats till ”segrare” fick han ett brev med en lång rad krav från amerikansk bilindustri. Dom krävde stopp för krav på avgasrening och andra åtgärder som kunde försvåra och fördyra för biltillverkarna.

Lämna en kommentar

Under Demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s