Sluta gnäll

HögeralliansenKlyftorna i vårt land har vuxit under en följd av år. Bland annat eftersom vi under många år styrdes av en regering som hade som mål just att öka klyftorna. Ja, man sade ju inte klart ut att man ville öka klyftorna. Men sjuka, arbetslösa och andra grupper med låga inkomster skulle sättas åt samtidigt som skatterna skulle sänkas för de som redan tjänade bra med slantar. Slutresultat? Ökade klyftor.

Men, samtidigt ska vi inte överdriva bekymren som en del gör. När vissa gnällspikar kommer igång så låter det som om halva Sveriges befolkning håller på att svälta ihjäl pga att dom inte har råd att köpa mat. Jag läser i dag om den årliga undersökningen EU-SILC som undersöker den ekonomiska standarden för medborgare i alla medlemsländer i EU. Enligt den här undersökningen är Sverige det land inom EU där lägst andel av befolkningen anser sig ha problem med att få pengarna att räcka till nödvändiga utgifter. Slutsatsen blir att de som befinner sig längst ner på skalan har trots allt det bäst i Sverige av alla EU:s medlemsländer.

Kort sagt, även om det finns mycket som skulle behöva förändras, så klarar vi oss trots allt bra i Sverige jämfört med andra. När gnällspikarna kommer igång så fundera några sekunder på vilka syften dom har med sitt klagande. Vill dom verkligen minska klyftorna i samhället eller vill dom helt enkelt bara skapa konflikt mellan olika grupper eller vinna enkla politiska poänger?

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Sluta gnäll

 1. kao

  När man som jag är en fattig-sjukpensionär måste jag tyvärr avstå från sånt som bl.a kläder och tandläkare. Kanske det inte räknas….Jag prioriterar mat och hyra. Läkarkostnader och mediciner jag måste ha. Och det känns inte särskilt kul att behöva tigga från fonder ett par ggr/år för att få det att gå ihop. Det är en nödlösning och en form av fattigdom att man inte själv har pengar till livets nödtorft.

  Man måste inte alltid jämföra sej själv med hur folk har det i andra länder. Det ger knappast mej själv och andra svenskar i samma situation ett bättre liv.

  Jag skriver sällan om just MIN EGEN situation, jag skriver om hela det svenska samhället och den djupt orättvisa skatte- och fördelningspolitiken. Även på den tiden då jag hade lite mer pengar hade jag givetvis samma inställning.

  Ha en finfin helg!
  // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s