Dåligt samvete?

Den gamla borgerliga regeringen vi hade under några år, och där moderaterna bestämde, införde ju bland annat en straffbeskattning av ålder, sjukdom, föräldraskap och arbetslöshet. Det kallades med en vacker omskrivning för ”Jobbskatteavdrag” och fick alltså till effekt att den som var pensionär, var sjukskriven, hade föräldraledigt eller hade förlorat sitt jobb fick betala en högre straffskatt på sin inkomst än den som jobbade. Och, som sagt tidigare, ännu lägre skatt betalar den som tjänar sina pengar på räntor, aktieutdelningar och på pengaspekulationer i aktier osv.

Nu ser jag att i varje fall Kristdemokraterna har börjat att lite smått dra öronen åt sig och har nu insett att straffbeskattningen inte var den allra bästa idén. Kristdemokraterna föreslår nu att i varje fall pensionärer inte längre ska straffbeskattas. Istället vill man att bara sjuka, föräldralediga och arbetslösa ska straffbeskattas i fortsättningen. För att finansiera de cirka 15 miljarder kronor som ett sådant försök till att i varje fall införa en lite mer rättvis beskattning så vill Ebba Busch Thor att alla momssatser ska höjas med 1 procentenhet.

”Sent ska syndaren vakna” är Stefan Löfvens kommentar. Det ska bli spännande att se hur övriga partier i högerblocket ser på att rätta till en del av sin tidigare orättvisa. Tydligen vill Socialdemokraterna inte rätta till det hela genom en momshöjning i varje fall.

Det är hur som helst dags att genomföra en reform där beskattningen sker rättvist.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s